Moszkvában őrzik a marcipán ikonmásolatot

Létrehozás: 2008. december 09., 15:22 Legutolsó módosítás: 2008. december 09., 15:23

Moszkva - Szívesen emlékezett Magyarországra, kellemes emlékeket őrzött hazánkról a napokban elhunyt II. Alekszij pátriárka, Moszkva és Oroszország ortodox egyházának feje. Forrás: heol.hu

Moszkvában őrzik a marcipán ikonmásolatot

II. Alekszij

Ismert tény, hogy járt Pannonhalmán, s még az idén, a karácsonyi ünnepek előtt is tervezett találkozót Várszegi Asztrik főapáttal. Az viszont már kevésbé ismert, hogy a pátriárka egri emléket is őrzött Moszkva környéki rezidenciájában: cukorból készült ikon-másolatot, Kopcsik Lajos cukrászművész alkotását.

Az ajándék történetéhez tartozik, hogy 1998-ban, az akkor már Guinness-rekorder, a berlini cukrász- és szakács-olimpián 10 aranyéremmel kitüntetett Kpocsik Lajos egy Moszkvában létesítendő magyar étterem díszeinek megalkotására kapott megbízást.

A táblaképek, szobrok témájául az orosz főváros történetének jeleneteit, emlékeit választotta, s alkotótársával, Herczeg Istvánnal kezdetben ikon-másolatokat is tervezett. Alapos kísérletező munkák után így született meg mindjárt elsőként Andrej Rubljov 1408-ból származó, Keresztelő Szent Jánost ábrázoló ikonjának cukormásolata. A díszítőművészetben számos új, addig ismeretlen megoldást alkalmazva, a „patinázott” cukorkép az egyik legkiválóbb munkája lett a mesternek. Ez az alkotás nem is a tervezett étterembe került, inkább II. Alekszijnek ajándékozták.

 

A különleges ajándéktól meghatott pátriárka a következő levélben mondott köszönetet Kopcsik Lajosnak: „Dr. Nanofszky György, a Magyar Köztársaság oroszországi nagykövete átadta nekem az Ön által cukorból készített ikont. Ez egy csodálatos művészeti alkotás, hozzá foghatót még nem láttam. Az Úristen gazdagon ajándékozta meg Önt művészi tehetséggel, melyet Ön a mestercukrász szakmában hasznosít. Az Ön által készített ikon méltó helyet kap a pátriárka rezidenciáján, és sokan megcsodálhatják majd. Időről időre kiállításokat szervezünk a modern művészetek számára, ... úgy gondoljuk, hogy az ilyen kiállításokon az Ön által elkészített ikonnak méltó helye lesz. Lelkemből kívánom Önnek, hogy tehetsége tovább gyarapodjék, és művészetével ezután is örvendeztesse az embereket. Áldja meg Önt az Úristen egészséggel és hosszú élettel. Moszva, 1998. március 16. II. Alekszij, Moszkva és minden oroszok pátriárkája”

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben