Morales a cölibátus eltörlését kérte a pápától

Létrehozás: 2010. május 18., 08:51 Legutolsó módosítás: 2010. május 18., 08:52

A cölibátus eltörlését kérte Evo Morales bolíviai elnök abban a levélben, amit hétfőn adott át XVI. Benedek pápának a Vatikánban. Forrás: MTI

A levél átadását 25 perces rövid megbeszélés előzte meg: megvitattak olyan témákat, mint a jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzet vagy a környezetvédelem melletti erősebb kiállás. Szó esett még Bolívia aktuális helyzetéről, különösen az egyház és az állam együttműködéséről az oktatás- és egészségügyben, valamint az emberi jogok védelméről, derül ki a Vatikán beszámolójából, amelyben nem tettek említést Morales javaslatairól.

A rövid találkozó után Morales a sajtónak elmondta, hogy a XVI. Benedeknek átadott levélben a katolikus egyház tagjaként a cölibátus eltörlését, az egyházi struktúra demokratizálását és humánusabbá tételét, valamint azt kéri, hogy nők is betölthessenek papi tisztséget.

„Az egyházat demokratizálni kell annak érdekében, hogy isten minden gyermeke ugyanazokkal a jogokkal rendelkezzen a vallás terén, és a nőknek is lehetőségük legyen a papi hivatás gyakorlására”. Az egyháznak „nem szabad megtagadnia emberi természetünk egyik alapvető részét, épp ezért el kell törölnie a papi nőtlenséget” – áll a pápának címzett üzenetben.

Morales szerint javaslatainak megvalósításával el lehetne érni, hogy egyre kevesebb legyen azon gyermekek száma, akiket nem ismer el édesapjuk.

A 90 százalékban katolikus Bolívia elnöke három évvel ezelőtt is készült már a pápával való találkozóra, akkor azonban megtagadták tőle. A bolíviai elnöknek két gyermeke van, mindkettő házasságon kívül született, Morales ugyanis nőtlen.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben