Molotov-koktélokat dobtak egy malajziai evangélikus templomra

Létrehozás: 2010. január 11., 12:22 Legutolsó módosítás: 2010. január 11., 12:23

Kuala Lumpur – Molotov-koktélokat dobtak szombaton egy malajziai keresztény templomra – közölte a helyi rendőrség, és az érintett egyház püspöke. Két napon belül ez már a negyedik keresztény templom volt, amelyet megtámadtak a muzulmán többségű országban, az „allah” szó használata körül kirobbant vallási vitával összefüggésben. Forrás: Független Hírügynökség

A szombati támadás célpontja a Kuala Lumpurban található Jó Pásztor evangélikus templom volt. A három emeletes épületre több Molotov-koktélt dobtak, amelyekkel az első és második emeleti ablakokat célozták – közölte az egyház püspöke az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Philip Loke elmondása szerint az ablakokat csak kicsivel tévesztették el a támadók, de a templom falának egy része így is kiégett. A támadásban senki sem sérült meg, és az épületben csak kisebb károk keletkeztek.

Loke püspök, és a malajziai rendőrség is az egy nappal korábbi, keresztény templomok elleni támadásokkal hozta kapcsolatban a szombati gyújtogatási kísérletet. Kuala Lumpurban pénteken három keresztény imahelyre dobtak gyújtóbombákat.

A muzulmán többségű országban az után erősödött a vallási feszültség, hogy egy bíróság egy katolikus újság javára döntve engedélyezte, hogy a nem muzulmán sajtóban is az „allah” szót használják saját istenükre.

Malajzia lakosságának 60 százaléka muszlim, a többiek buddhisták, taoisták, konfuciánusok a jelentős számú kínai, indiai kisebbségnek köszönhetően, és mindössze 6 százalékot tesznek ki a keresztények. A felekezeti ellentétek nem először törnek a felszínre, 1969-ben súlyos faji zavargások voltak a délkelet-ázsiai országban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben