Milliárdos veszteségek érik a német egyházakat az adócsökkentés miatt

Létrehozás: 2010. február 16., 11:44 Legutolsó módosítás: 2010. február 16., 11:50

Berlin – Németország katolikus és protestáns egyházai attól tartanak, hogy a fekete-srgra koalíció pártokkal folytatott megbeszélései és adócsökkentési tervei miatt, milliárdos veszteségek fogják őket érni. Egyházi becslések szerint az egyházi adók összesen akár egy milliárd euróval is csekkenhetnek – jelentette a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Forrás: epd.de, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

Egyházi gazdasági szakemberek szerint a koalíciós megállapodásban leszögezett lépcsős tarifa miatt az egyházak kevesebb adóhoz jutnak majd. Az adóterhek csökkentése már folyamatban van, amelyek következtében az egyházi bevételek akár 600 millió euróval is csökkenhetnek.

Az EKD (Németországi Protestáns-Evangélikus Egyház – Evangelische Kirche in Deutschland) szóvivője, Reinhard Mawick nem akarta ezt a számadatot kommentálni, ám az epd-nek nyilatkozva elmondta, hogy a protestáns, valamint a katolikus egyház képviselői tárgyalásokat folytatnak az adócsökkentés ügyében a kormánnyal. A Szövetségi Pénzügyminisztérium legújabb kijelentései alapján azonban még mindig nem világos, hogy a reform milyen mértékben fogja értinteni a bevételi adókat.

A lap értesülései szerint az egyházak attól tartanak, hogy az FDP által javasolt reformtervezet fenyegetően hat majd létükre és működésükre. Ezt még az is tetézi, hogy a gazdasági válság miatt bevételeik eleve fogyóban vannak.

A CDU/CSU frakció új, egyházi ügyekkel foglalkozó megbízottja, Maria Flachsbarth erről ennyit nyilatkozott: „Látjuk az egyházak problémáit, de ezt az adópolitikával nem tudjuk megoldani. A munkavállalók terheinek csökkentése egyszerűen az igazságosság kérdése, amely a koalíció számára elsőbbséget élvez.”

Az újság értesülései szerint az egyházak azonban utaltak arra, hogy az általuk működtetett lelkigondozással foglalkozó intézmények, iskolák és diakóniai intézmények mind a közjót szolgálják. Itt több mint egy millió ember van foglalkoztatva, így az állam után az egyházak az ország legnagyobb munkaadói. Ha az adócsökkentést végrehajtják, akkor a tanácsadói szolgálaton, a gyereknevelésen kell majd spórolni, hogy az egyházak továbbra is teljesíteni tudják alapvető feladataikat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben