Michelangelo valójában egy szekta tagja volt?

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2009. május 28., 16:46 Legutolsó módosítás: 2009. május 28., 16:48

Elképzelhető, hogy valójában egy radikális reform szekta tagja volt Michelangelo, akinek Sixtusi kápolnát és a Szent Péter-bazilikát köszönheti a katolikus egyház? Forrás: MTI

Erre a következtetésre jutott ugyanis egy olasz restaurátor, akinek a felfedezéseiről pünkösd hétfőn számol be az egyik német televízió.

Antonio Forcellino olyan nyomokra bukkant II. Gyula pápa sírjának restaurálásakor, amelyeknek az egyház hagyományai szerint nem lett volna szabad feltűnniük a pápa síremlékén. A szakember egy riportban bizonyítékokkal szolgált arra, hogy Michelangelo a Vatikán által üldözött Spirituali nevű csoporthoz tartozott.

A beszámoló szerint olyan szimbólumokra bukkantak, amelyeket a szakirodalomban másként írtak le, mint ahogy a valóságban festenek. Így például a sírról szóló leírásokban tükörként leírt elem valójában fáklyának bizonyult. A szokásokkal ellentétben a pápa kisalakú fekvő szobra sem a síremlék előterében található, ezt a szerepet a híres Mózes-szobor tölti be.

Utólagos kutatásai során Forcellino arra jutott, hogy a reneszánsz egyik legnagyobb művésze az angol Reginald Pole kardinális körül csoportosuló, radikális nézeteket valló körhöz tartozott. A társaság célja az egyház belülről induló reformja volt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben