Michelangelo feszülete Rómában

Létrehozás: 2008. december 30., 14:03 Legutolsó módosítás: 2008. december 30., 14:03

Róma - Az olasz képviselőházban állították ki azt a fakeresztet, amelyet XVI. Benedek pápa is megcsodált, amikor december 13-án fölkereste a szentszéki olasz nagykövetséget. A január 23-ig megtekinthető tárlat címe: „A fiatal Michelangelo, a megtalált feszület". Forrás: Magyar Kurír

Michelangelo feszülete Rómában

Michelangelo feszülete?

A bemutatón jelen volt a Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci, aki a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott a nagy reneszánsz művésznek tulajdonított alkotásról:

„Mindenképpen nagyon magas színvonalú műtárgyról van szó. Ha nem Michelangelóé, akkor kié lehet? Egyszer Federico Zeri olasz művészettörténész mondta az azóta szállóigévé vált mondatot: ha nem Michelangelo, akkor Isten készítette ezt a feszületet. Hihetetlenül tökéletesen ábrázolja az emberi anatómiát. Tudjuk, hogy a művész egészen fiatalon Firenzében engedélyt kapott, hogy bejárjon az ágostonrendi kolostorba, ahol anatómiai vizsgálatokat folytatott. Művészetének egyedüli kifejezőeszköze ugyanis az emberi test megjelenítése volt" – magyarázta Paolucci.

Amikor XVI. Benedek pápa fölkereste a szentszéki nagykövetséget, Paolucci professzor kalauzolta őt, bemutatva neki Michelangelo feszületét. „A Szentatya rendkívüli érdeklődést tanúsított a műalkotás iránt, hosszan elidőzött a feszület előtt, beszélgetett velem és munkatársaimmal. Legszívesebben nem is ment volna tovább, hanem ott maradt volna, hogy eszmét cseréljen az emberi test spiritualitásáról. A filozófus-teológus pápához közel áll ez a téma, vagyis az Isten képére és hasonlatosságára teremtett ember ábrázolásának szent mivolta" – idézte fel a pápa látogatását a Vatikáni Múzeum igazgatója.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben