Merkel szerint van helye a feszületnek az iskolában

Létrehozás: 2010. április 28., 08:31 Legutolsó módosítás: 2010. április 28., 08:44

Berlin – Különös feszületvita tört ki hétfőn Németországban, amely még Angela Merkel kancellárt is rendkívüli állásfoglalásra késztette. A konzervatív kancellár nyilatkozatban szögezte le: a leghatározottabban elutasítja az alsó-szászországi szociális és integrációs miniszterjelöltnek azt a javaslatát, hogy a tartomány iskoláiból távolítsák el a feszületet. Forrás: MTI

Merkel szerint van helye a feszületnek az iskolában

Angela Merkel

Aygül Özkan – aki történetesen szintén nő és szintén a konzervatív CDU tagja – azzal érvelt, hogy a keresztény jelképek nem tartoznak az állami iskolákhoz, amelyeknek szigorúan semleges helynek kell lenniük. Özkant – aki Németország első török származású minisztere lenne – Christian Wulff tartományi miniszterelnök a napokban jelölte hivatalába, amelybe kedden iktatták be. Javaslata után azonban sokan a miniszteri posztról való lemondását követelik.

A mostanihoz hasonló feszületvita nem először tört ki Németországban, és ehhez kapcsolódott a karlsruhei alkotmánybíróság egy 1995-ös, a német tartományok közül legkatolikusabbnak számító Bajorországgal kapcsolatos határozata.

Akkoriban egy nem katolikus, három gyermekes házaspár tiltakozott a kereszt ellen, és a karlsruhei bírói testület keresetükre azt a határozatot hozta, hogy az a vallásszabadság biztosításában jogsérelmet okozhat. Ezt követően a tartományi parlament úgy módosította a rendtartást, hogy a feszületet el kell távolítani, ha valaki azt külön kéri. Azóta több alkalommal is előfordult, hogy a rendelkezés szellemében a  feszületet egy-egy osztályból szülői kérésre eltávolították, igaz, éppen Bajorországban arra is volt példa, hogy egy ateista tanár hasonló kérelmét elutasították.

Értesülések szerint ominózus javaslatában Özkan arra is utalt, hogy az alsó-szászországi iskolákban a feszület mellett a muzulmán fejkendőnek sincs helye, ez azonban minden visszhang nélkül maradt. A mostanihoz hasonló feszületvita nem először tört ki Németországban, és ehhez kapcsolódott a karlsruhei alkotmánybíróság egy 1995-ös, a német tartományok közül legkatolikusabbnak számító Bajorországgal kapcsolatos határozata.

Akkoriban egy nem  katolikus, három gyermekes házaspár tiltakozott a kereszt ellen, és a karlsruhei bírói testület keresetükre azt a határozatot hozta, hogy az a vallásszabadság biztosításában jogsérelmet okozhat. Ezt követően a tartományi parlament úgy módosította a rendtartást, hogy a feszületet el kell távolítani, ha valaki azt külön kéri. Azóta több alkalommal is előfordult, hogy a rendelkezés szellemében a  feszületet egy-egy osztályból szülői kérésre eltávolították, igaz, éppen Bajorországban arra is volt példa, hogy egy ateista tanár hasonló kérelmét elutasították.

Értesülések szerint ominózus javaslatában Özkan arra is utalt, hogy az alsó-szászországi iskolákban a feszület mellett a muszlim fejkendőnek sincs helye, ez azonban minden visszhang nélkül maradt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben