Merényleteket követtek el katolikus templomok ellen

Létrehozás: 2009. december 15., 18:32 Legutolsó módosítás: 2009. december 15., 18:56

Moszul – Pokolgépes támadásokat követtek el kedden az észak-iraki Moszulban a szír katolikus egyház két temploma ellen. A két robbanásban egy ember meghalt, és legkevesebb negyvenen megsebesültek – közölték rendőrségi és kórházi források. Forrás: MTI

Az egyik pokolgép a Kinyilatkoztatás Temploma mellett robbant fel a Bagdadtól 350 kilométerrel északra fekvő város északi részén. A másik, gépkocsiba rejtett robbanószerkezet a belvárosban lévő Szeplőtelen Szűz Temploma és a hozzá kapcsolódó egyházi iskola épületénél robbant föl. Itt meghalt egy férfi, és a sebesültek között öt diák is van a rendőrség szerint.

November 26-án is elkövettek két merényletet moszuli keresztény intézmények ellen. Az egyik pokolgépet a Szent Teréz dominikánus kolostor épületében helyezték el, és nagy pusztítást végzett, de az épületben tartózkodó hat szerzetes közül egyiknek esett bántódása. A másik pokolgép a káld katolikus egyház Szent Efrém Templomát rongálta meg, de emberéletben szintén nem esett kár.

Tavaly év végén véres támadások sorozatát követték el a moszuli keresztények ellen, és a merényletek összesen negyven ember halálát okozták. Ennek hatására több mint 12 ezer keresztény menekült el a városból. Azóta sem tudni, kik követték el a támadásokat.

A szír katolikus egyház egy Közel-Keleten elterjedt sui iuris (önjogú) keresztény egyház a római katolikus egyházon belül. Olyan, eredetileg ortodox hívők közösségei alkotják, amelyek 1783-ban vagy azután egységre léptek a pápával. Az egyház feje a Bejrútban székelő antióchiai szír katolikus pátriárka. A hívek nagy része Szíriában, Irakban és Törökországban él.

A káld katolikus egyház szintén egy autonóm keleti katolikus egyház, amelynek élén szintén pátriárka áll, és székhelye Bagdad. Hívei elsősorban a szírek közül kerülnek ki. Az egyháznak nincs közvetlen kapcsolata az új-babilóniai káld néppel, a nevet a XV. században vették fel.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben