Megvan az LVSZ új főtitkára! – Latin-Amerikából származik Martin Junge

Létrehozás: 2009. október 26., 13:51 Legutolsó módosítás: 2009. október 26., 13:52

Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) Tanácsa október 22-27 között tartja éves ülését Genf közelében, ahol a ma (10. 26.) délelőtt folyamán a küldöttek megválasztották a szervezet új főtitkárát, Martin Junge lelkész személyében – tudósította szerkesztőségünket Gáncs Péter püspök, aki egyházunkat képviseli Wagner-Balicza Klárával együtt a gyűlésen. Forrás: LWI

Junge Chilében született 1961-ben és személyében először van latin-amerikai főtitkára a Lutheránus Világszövetségnek. Junge 7 évig tölti majd be ezt a tisztséget. Megválasztása a 49 fős LVSZ-tanács titkos, zárt ülésén folyt.

A 48 éves teológus dr. Ishmael Noko főtitkár utódja lesz, akit 1994-ben választottak meg első afrikaiként az LVSZ főtitkárává. Nokot, aki a Zimbabwei Evangélikus-Lutheránus Egyház ordinált lelkésze, 2004-ben újraválasztották, ám 2008 júniusában arról értesítette az LVSZ-Tanácsot, hogy 2010. október végétől már nem szeretné szolgálatait folytatni. Egy hétfős jelölőbizottság állította össze azoknak a névsorát, akik utódjául szóba jöhettek.

Martin Junge tanulmányait Németországban, Göttingenben végezte és ordinációja után 1989 – 2000 között Santiago de Chile gyülekezeteiben dolgozott. 1996-2000 között a Chilei Evangélikus-Lutheránus Egyház elnöke volt (Iglesia Evangélica Luterana en Chile – IELC).  Jelenleg az LVSZ Misszió- és Fejlődés Osztályának Latin-Amerika titkára (Gebietsreferent fuer Lateinamerika und die Karibik der LWB-Abteilung fuer Mission und Entwicklung). Nős, két fiúgyermek édesapja.

Martin Junge a jövő évi stuttgarti világgyűlés után veszi át a hivatalt Ishmael Nokotól.

Az LVSZ főtitkára a kabinet támogatásával intézi a szövetség ügyeit. Irányítása alá tartoznak a genfi irodában dolgozó részlegek vezetői. Az LVSZ nagygyűlésének és tanácsának határozatait hajtja végre a szövetségen belül. A tanácsnak tartozik munkájáért felelősséggel.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben