Megvan az Európai Egyházak Konferenciájának új elnöke – Emmanuel francia metropolita reformokat sürget

Létrehozás: 2009. december 17., 14:06 Legutolsó módosítás: 2009. december 17., 14:07

Genf – Emmanuel francia metropolita lesz az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC-KEK) új elnöke. Az 51 éves görög-ortodox egyházfőt szerdán választották meg Genfben. Forrás: KEK, evangelisch.de

Cordelia Kopsch (53) a Hessen Nassau Tartományi Protestáns Egyház egyházelnök helyettese és Christopher Hill (64) guildfordi anglikán püspök  lesz az alelnök.

Emmanuel metropolita hangsúlyozta első beszédében, hogy mennyire szükség van arra, hogy a 125 protestáns, ortodox és ókatolikus egyházat tömörítő szervezetben a reformfolyamatok minél előbb végbemenjenek.

A KEK-nek minden ortodox egyházat intergrálnia kellene ehhez. Mint ismeretes 2008 októbere óta ugyanis az orosz ortodoxok a konstantinápolyi patriarchátussal való vitája miatt szüneteltette tagságát.

Emmanuel metropolita az ökumenikus ptriarchátus tagja. Ő a francia protestáns Jean Arnold de Clermontot követi az elnöki székben.

Emmanuel 1958-ban Krétán született, Párizsban és az Egyesült Államokban tanult teológiát. 2003-ban lett az ortodox püspökök elnöke, s ebben az évben lett a KEK Központi Bizottságának is a tagja. Négy évre szól jelenlegi megbízatása.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben