Megválasztották az új amerikai ortodox metropolitát

Létrehozás: 2008. november 19., 10:00 Legutolsó módosítás: 2008. november 19., 10:00

Fort Worth - November 12-én a XV. Össz-Amerikai Zsinat Jónás (Paffhausen) Fort Worth-i püspököt választotta meg Washington és New York érsekévé, egész Amerika és Kanada metropolitájává - adta hírül az OCA hivatalos weboldala. Forrás: reformatus.hu

- Jónás metropolitát az Amerikai Egyház Szinódusának tagjai 2008. december 28-án iktatják be a washingtoni Szent Miklós székesegyházban. James Paffhausen 1959-ben született Chicagoban, Illinois államban, és az Episzkopális Egyházban keresztelték meg. Később a család Kaliforniába, a San Diego közeli La Jollába költözött. 1978-ban a San Diego-i Kaliforniai Egyetem diákjaként a Moszkvai Patriarchátus san diego-i Kazanyi Istenszülő-templomában áttért az Ortodox Egyházba. Később Paffhausen a Kaliforniai Egyetem santa cruz-i részlegéhez került, ahol aktívan részt vett az ortodox közösség megteremtésében. Elvégezvén az egyetemet, Paffhausen tanulmányait a Szent Vlagyimir Szemináriumban folytatta, amelyet 1988-ban végzett el. A Berkley Egyetemen folytatott filozófiai tanulmányait egy éves oroszországi tanulmányi úttal szakította meg. Oroszországban együttműködött a Moszkvai Patriarchátus Kiadói Osztályával, és ismerkedett az Orosz Ortodox Egyház életével, különösen a monostori élettel.
1994-ben Paffhausent diakónussá, majd pedig presbiterré szentelték; 1995-ben nyírták szerzetessé Jónás néven Pensylvania állambeli South Canaanban található Szent Tyihon monostorban. Kaliforniába való visszatérte után Jónás atya több misszióban szolgált, végül áldást kapott, hogy monostort alapítson Sanghai Szent János tiszteletére. A monostor kezdetben a kaliforniai Point Reyes Stationban volt, később az észak kaliforniai Redding közelében lévő Mantonba költözött át. A monostori szolgálat mellett Jónás atya misszionárius közösségeket alapított Merced, Sonora, Chico, Eureka, Redding, Susanville és más kaliforniai városokban, valamint a hawai-i Kona városban. 2008. tavaszán a Szent Szinódus Jónás atyát archimandrita rangra emelte, és megbízta a Déli Egyházmegye vikáriusi teendőinek és az egyházmegyei titkár feladatainak ellátásával. 2008. szeptember 4-én Jónás archimandritát az Amerikai Orthodox Egyház Szent Főpapi Szinódusa püspökké választotta. November 1-én szentelték fel a texas-i Dallas város Szent Szerafim székesegyházában Fort Worth püspökévé, a Déli Egyházmegye vikáriusává. A felszentelést Dimitri dallasi és déli érsek, a metropolitai trón helytartója, Tyihon filadelfiai és kelet pensylvániai püspök, Benjámin san francisco-i és nyugati püspök és Aleho mexikó-i püspök, az OCA Mexikói Exarchátusának feje végezte.
2008. november 12-én a pittsburgban ülésező XV. Össz-Amerikai Zsinat Jónás (Paffhausen) püspököt választotta meg Washington és New York érsekévé, egész Amerika és Kanada metropolitájává.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben