Megtelt az aradi templom – a vértanúkra emlékeztek

Létrehozás: 2009. október 07., 10:11 Legutolsó módosítás: 2009. október 07., 10:12

Arad – Arad több helyszínén emlékeztek meg a 48-as vértanú tábornokokról A hagyományoknak megfelelően kedden, az 1848-49-es magyar szabadságharc vértanú tábornokai kivégzésének évfordulóján, az aradi minorita templomban kezdődött a megemlékezés, a magyar közösség tagjai több helyszínen is részt vettek a rendezvényeken. Forrás: MTI

Mint minden esztendőben, ezúttal is megtelt az aradi minorita templom a kegyelettel emlékező magyarokkal, akik meghallgatták a szentmise főcelebránsának és szónokának, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseknek a beszédét. Az egyházi méltóság az egykori tábornokok életének utolsó pillanatait idézte fel dokumentumok, visszaemlékezések alapján.
A megemlékezés keretében koszorúzás zajlott a vesztőhelyen, ahol annak idején kivégezték a magyar szabadságharc hőseit. A keddi ünnepségeken részt vesz Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Szabó Vilmos külügyminisztériumi államtitkár és Mikita János, a vezérkari főnök helyettese is.
Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet hagyományos ünnepi fogadását követően a megemlékezőket a Megbékélési Parkba, a Szabadság-szoborhoz várják az évfordulós ünnepségre. A korábbi éveknek megfelelően Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke mond beszédet, a magyar kormány nevében Szabó Imre szól a jelenlévőkhöz, és felolvassák a román kormány üzenetét is az ünnep alkalmából.
Hétfőn este is tartottak ünnepséget Aradon a vértanúk tiszteletére.
Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje (november 22-én kezdődik Romániában az elnökválasztás) a Ioan Slavici Színházban tartott beszédében egyebek között kifejtette: a magyarság vesztes csatáinak is vannak a mai nemzedékek számára ösztönző üzenetei. „Románia húszéves átmeneti korszak után fordulóponthoz érkezett. Most nekünk is meg kell próbálnunk alakítani közös jövőnket” – állapította meg Kelemen Hunor.
Úgy fogalmazott: a huszonegyedik század csatáit politikai eszközökkel kell megvívnia a magyar közösségnek. „Ismerjük a múltunkat, ismerjük értékeinket, és tudjuk, hogy milyen jövőt akarunk” – mondta Kelemen Hunor.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben