Megtalálták Szent Pál csontjait – XVI. Benedek: „Ezek kétségtelenül az apostol maradványai”

Létrehozás: 2009. június 30., 08:07 Legutolsó módosítás: 2009. június 30., 08:09

Róma – Szenzációs hír látott napvilágot a hétvégén a Vatikánban: csontmaradványokat találtak Pál apostol feltételezett sírjában. A felfedezésnek tudományos jelentősége és egyházpolitikai súlya is van – utóbbit jelzi, hogy az eredményeket személyesen XVI. Benedek pápa közölte. Forrás: Népszabadság / Neumann Viktor

A Szent Pálnak tulajdonított, márványból készült szarkofágot eddig még soha nem nyitották fel, első tudományos vizsgálatára is csak most került sor. Először egy apró lyukat vágtak rajta, amelyen keresztül később egy speciális szonda segítségével emberi csontdarabokat, egy aranyszálakkal díszített bíborszínű vásznat és egy kék szövet maradékait is sikerült kiemelni. Mindezek mellett a sírban vörös tömjén nyomaira is rábukkantak.

A csontok kormeghatározása során kiderült, hogy egy időszámításunk szerinti I. vagy II. században élt ember maradványairól van szó. - Minden kétséget kizáróan megállapíthatjuk, hogy ezek itt valóban Pál apostol földi maradványai – jelentette ki XVI. Benedek pápa vasárnap este, az apostol születésének 2000. évforduló-ja alkalmából megrendezett Szent Pál-év lezárásakor.

A hagyomány szerint Pál apostol egy tarzuszi zsidó családban született, eredeti neve Saul volt. Fiatal korában tevékenyen részt vett a keresztények üldözésében, de híres damaszkuszi útján – miután találkozott a feltámadt Jézus Krisztussal – megtért. A vallástörténészek Szent Péter mellett őt tartják a korai kereszténység egyik legnagyobb alakjának. Nero uralkodásának idején, időszámításunk szerinti 67-ben halt meg.

Kriptáját – amely fölött ma a Szent Pál-bazilika magasodik – mintegy ötszáz évvel ezelőtt lezárták. A sír pontos helye ezt követően – a folyamatos restaurálásoknak és a templom átépítésének köszönhetően – feledésbe merült. A régészek csak 2005-ben, a bazilika főoltára alatt leltek rá a szarkofágra, amelyet azóta egy kis ablakon keresztül mindenki szabadon megtekinthet.

A kutatók szerint viszont még nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a sírban valóban Pál apostol nyugszik-e. Minderről csak alapos DNS-vizsgálatokat követően lehet majd megbizonyosodni. Ehhez viszont előtte teljesen fel kellene nyitni a szarkofágot, amire kizárólag XVI. Benedek pápa adhat engedélyt. Mivel nehéz és rendkívül körülményes munkálatokról van szó, a szentatya egyelőre nem döntött az ügyben – nyilatkozta a La Repubblica című római napilapnak egy vatikáni illetékes.

Nem ez volt az egyedüli, Pál apostolhoz köthető hír a hétvégén. A L'Osservatore Romano című vatikáni lap vasárnapi számában ugyanis közzétett egy néhány nappal ezelőtt, a bazilika közelében megtalált arcképet, amelyen egy fekete szakállat viselő, ráncolt homlokú férfi látható. Ha a szakemberek gyanúja beigazolódik, akkor a Szent Tekla-katakombában fellelt freskó – amelyet valószínűleg a 400-as évek végén készítettek – az eddig ismert legrégibb Szent Pál-ábrázolás.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben