Megszökött a rákellenes kezelés elől, de megtalálták

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2009. május 27., 07:53 Legutolsó módosítás: 2009. május 27., 07:54

Washington – Jelentkezett a rendőrségen az amerikai anya, aki 13 éves rákos fiával múlt héten elmenekült otthonról, hogy ne kelljen kemoterápiás kezelésre vinni a fiút. Pedig erre már bíróság kötelezte őket, de vallási okokra hivatkoztak, és inkább ősi, indián gyógymód szerint akarták kezeltetni a betegséget. Forrás: Reuters, AFP

John Rodenberg bíró letartóztatási parancsot adott ki a fiú édesanyja ellen, amikor nem jelentek meg egy minnesotai bíróságon. A bíró a fiú, Daniel Hauser gyámság alá helyezését és egy onkológus általi mielőbbi vizsgálatát is elrendelte. Hausernél januárban diagnosztizáltak Hodgkin-limfómát és mindössze egyszer kapott kemoterápiát és sugárkezelést, majd szülei úgy döntöttek, alternatív gyógymódokkal, gyógynövényekkel és vitaminokkal kezelik őt.

A fiú orvosa akkor értesítette a gyermekjóléti szolgálatot, amikor Hauser nem tért vissza a februári kezelésre. A fiú édesanyja, Colleen Hauser a május 8-i meghallgatáson azt vallotta, családjuk potenciálisan életveszélyes méregnek tartja a kemoterápiát és alkalmazása sérti vallásos hitüket. A fiú édesapja telefonon közben beszélt feleségével, aki azt mondta neki, elmegy és "elég ennyit tudnod", mondta el Hauser.

A fiú orvosai azt mondták, kezelés nélkül valószínűleg öt éven belül meghal. A kemoterápia és a sugárkezelés 80-95 százalékra javítaná a túlélését. A bíróság által elrendelt mellkasröntgen kimutatta, hogy bár az első kezelés már segített elpusztítani a rákos sejtek egy részét, azonban mostanra a daganat visszanőtt eredeti méretére. Egy orvosi jelentés Hauser állapotának „jelentős rosszabbodásáról” számolt be a múlt héten. A minnesotai törvények kötelezik a szülőket, hogy biztosítsák gyermekeik számára a szükséges orvosi ellátást.

Most, hogy a fiú édesanyjával együtt hazatért, elkezdődhet nála a kezelés.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben