Megosztottság Moszkva és Konstantinápoly ortodoxai között

Létrehozás: 2009. április 16., 09:29 Legutolsó módosítás: 2009. április 16., 09:30

Moszkva – Konstantinápoly – A konstantinápolyi pátriárkátus legfőbb vezetői felül akarják vizsgálni a primátus kérdését a keleti egyházakban. Céljuk az, hogy Konstantinápoly vezesse a diaszpóra egyházait, vagyis azokat a plébániákat és kolostorokat, amelyek a helyi ortodox egyházak határain kívül találhatók. A moszkvai pátriárkátus külügyi osztályának új vezetője kifejezetten ellenzi, hogy az autokefál ortodox egyházak Bartolomeosz pátriárka joghatósága alá kerüljenek. Forrás: RV.de, reformatus.hu

Megosztottság Moszkva és Konstantinápoly ortodoxai között

Hilarion püspök

Hilarion püspök szerint az ortodox egyházra rá akarják vetíteni a római katolikus egyház modelljét, amelyet a központi egyházi hatalom és az egyszemélyi vezetés jellemez. Ez önmagában véve nem helytelen, de a keleti ortodox hagyományban soha nem létezett egy egyetemes prímási szék.

„Nincs tehát jogunk ahhoz, hogy megváltoztassuk az egyházról alkotott nézetünket” – hangsúlyozta Hilarion, volokalamszki püspök.

A főpásztor már több mint 10 éve elkötelezte magát az ortodoxközi párbeszédben.

A moszkvai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy ezeket az összetett kérdéseket megvizsgálják a júniusban esedékes ortodoxközi bizottság ülésén. A moszkvai pátriárkátus külügyi osztályának vezetője nem zárta ki Kirill pátriárka és XVI. Benedek találkozásának lehetőségét. Ennek előfeltétele azonban a két egyház közötti vitás kérdések felszámolása.

Ez a találkozó – amely elől nem zárkózott el a néhai II. Alekszij pátriárka sem – csak akkor jöhet létre, ha minden akadályt elhárítanak.

A problémák közül az ortodox főpap elsőnek a prozelitizmust, a katolikusok részéről történő erőszakos térítést jelölte meg, illetve az uniátusok kérdését. (Az uniátusok azok a keleti keresztények, akik egységben vannak a pápával, de megőrizték a bizánci liturgiát.)

Az orosz ortodox egyház nem nézi jó szemmel az uniátusokat – jegyzi meg az Osservatore Romano cikkírója. Ukrajnában újjászületésüket úgy éli meg, mint beavatkozást az ortodox egyház kánonjogi területébe.

„Nincs szükségünk médiaeseményre, amely csak azt szolgálná, hogy a TV kamerák előtt kezet szorítsunk egymással – tette hozzá Hilarion püspök. –A találkozó tegye lehetővé, hogy új fejezetet nyissunk az orosz ortodox és a katolikus egyház között. Azt hiszem, ehhez megvan az összes feltétel. A két félnek meg kell értenie, hogy egyre inkább le kell mondania a versengésről. Ehelyett együtt kell működnünk, és rá kell ébrednünk, hogy nem egymás ellenségei, hanem szövetségesei vagyunk, akiknek közös kihívásokkal kell szembenézniük” – hangsúlyozta Hilarion Alfejev orosz ortodox püspök.

XVI. Benedek pápa és Kirill pátriárka egyébként már három alkalommal találkoztak a Vatikánban, amikor a jelenlegi ortodox egyházfő a moszkvai pátriárkátus külügyi osztályának vezetői tisztségét töltötte be – olvassuk az Osservatore Romano április 12-i számában.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben