Megnyitották az imahetet: a németek az ökumenét kritizálják

Létrehozás: 2010. január 18., 13:05 Legutolsó módosítás: 2010. január 18., 13:09

Kiel – A Sankt Nikolai templomban tartott ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a Német Szövetségi Köztársaságban a keresztények egységéért folytatott imahét. A braunschweigi evangélikus püspök, Friedrich Weber prédikációjában a nagyobb ökumenikus összefogásra szólított fel. Forrás: evangelisch.de, epd.de

A Lukács evangéliumból (24. fejezet 48. vers) vett mottó alapján Weber prédikációjában arra kérte a keresztényeket, hogy „szent türelmetlenséggel” viseltessenek az ökumené irányába, azaz mindannyian aggódva kísérjék figyelemmel azt, hogy az egyházak közelednek-e egymáshoz.

„Én magam is türelmetlen vagyok, azért, mert nem teszünk meg eleget együtt az ökumenéért”  – panaszkodott a püspök, aki hangsúlyozta azt is, hogy nem csak az evangélikus és római-katolikus egyházakat szeretné felszólítani, hanem minden egyházat és keresztény közösséget.

A püspök, aki a németországi Keresztény Egyházak Munkaközösségének az elnöke, óva intett attól is, hogy visszaessünk abba a hibába, hogy hitvallásos felekezeteinkhez ragaszkodjunk. Ám az egyházaknak fel kell tenniük azt a kérdést is, hogy valóban egyhangúan szeretnének-e szólni a világhoz.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben