Megkoszorúzták az agyonvert lelkész sírját

Létrehozás: 2009. október 24., 15:26 Legutolsó módosítás: 2009. október 24., 15:28

Kárpátalja több településén megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc magyarországi és kárpátaljai hőseiről a történelmi esemény 53. évfordulóján. Forrás: MTI

Kárpátalján az 1956-os megemlékezések még csütörtökön elkezdődtek. Ungváron a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának munkatársai és a kárpátaljai magyar szervezetek vezetői tartottak emlékünnepséget és koszorúzást a város börtönének falán elhelyezett emléktáblánál, amelyet három éve avattak fel annak emlékére, hogy az épületben tartottak fogva Magyarországról deportált 840 forradalmárt és az akkori események kárpátaljai résztvevőit.

Az Ungvárhoz közeli Gálocs temetőjében megkoszorúzták 1956 egyetlen kárpátaljai mártírjának, a szovjet politikai rendőrség, a KGB kihallgatótisztjei által 1959-ben agyonvert Gecse Endre református lelkésznek, és a magyar forradalomhoz kötődő kárpátaljai ellenállás - időközben elhunyt - másik helyi résztvevőjének, Pasztellák Istvánnak a sírját, valamint a falu polgármesteri hivatalán elhelyezett emléktáblát. Kárpátalján 1956-ban fiatalokból álló, leginkább röpcédulákat terjesztő ellenálló sejtek működtek Gálocson kívül Nagyszőlősön, Mezőkaszonyban, de több más településen is voltak őrizetbe vételek a magyarországi forradalom kapcsán.

Beregszászon péntek délután méltatták az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületének dísztermében. A felsőoktatási intézmény diákjai és tanári kara előtt az 1956-ban Nagyszőlősön tizenévesen letartóztatott és több éves börtönbüntetésre ítélt Milován Sándor, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke idézte fel emlékeit az 53 évvel ezelőtt történtekről.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben