Megkövette a pápa a pedofil papok áldozatait – A brit miniszterelnökkel is találkozott a pápa

Létrehozás: 2010. szeptember 18., 13:50 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 18., 13:53

London – Megkövette szombati londoni miséjén a katolikus egyházfő az egyházi személyiségek szexuális visszaéléseinek gyermekáldozatait. Forrás: MTI

XVI. Benedek pápa, aki négynapos állami látogatáson tartózkodik Nagy-Britanniában, szombaton az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában, a Westminster székesegyházban mutatott be misét. A szertartáson elmondott homíliájában külön kitért a katolikus papok által a korábbi évtizedekben elkövetett visszaélésekre, kijelentve: mélységesen sajnálja a történteket.

A sértetteket ártatlan áldozatoknak, a visszaéléseket „elmondhatatlan, megvetendő bűnnek" nevezte, amely szavai szerint „szégyent és megaláztatást" hozott az egyházra.

Az első londoni kommentárok szerint ez volt az eddigi legerőteljesebb bocsánatkérő megnyilvánulás a pápa részéről a katolikus egyházat világszerte megrázó szexuális visszaélési botrány kirobbanása óta.

Brit katolikus egyházi vezetők nemrég külön nyilatkozatban követték meg a sértetteket. A példátlanul önkritikus hangvételű közlemény, amelyet az Angol-Walesi Katolikus Püspöki Konferencia adott ki április végén, „rettenetes bűncselekménynek", az egyházra szégyent hozó „mélységes botránynak" és „Isten elleni súlyos bűnnek" nevezte a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléseket, amelyekre a bocsánatkérő állásfoglalás szerint „nincs mentség".

A Westminster székesegyházban tartott szombati misén jelen volt Tony Blair, Nagy-Britannia előző, munkáspárti kormányfője, aki a miniszterelnöki posztról való három évvel ezelőtti távozása után áttért a katolikus hitre.

A brit miniszterelnökkel is találkozott a pápa

Szombat délelőtt a pápa találkozott David Cameron brit miniszterelnökkel, a Konzervatív Párt vezetőjével és helyettesével, a liberális párt elnökével, Nick Cleggel, valamint az ellenzéki Munkáspárt vezetőjével, Harriet Harmannal is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben