Megkezték az afrikai tagegyházak az LVSZ Nagygyűlést előkészítő konferenciájukat Nigériában

Létrehozás: 2010. március 26., 12:17 Legutolsó módosítás: 2010. március 26., 12:42

Abuja – Dr. Thomas Nyiwe kameruni püspök arra kérte a Lutheránus Világszövetség afrikai tagegyházait, hogy a kihívások ellenére misszionáló tevékenységükre több energiát fordítsanak. Nyiwe szerint ugyanis az evangélium hirdetése az egyház elsőrendű feladata. A püspök erről a LVSZ Nagygyűlésének afrikai előkészítő konzultációjának nyitó istentiszteletén beszélt. Forrás: LWI

Március 24. és 28. között a nigériai Abujában zajlik az előkészítő konferencia, amelyen mintegy 90-en vesznek részt. A résztvevők 70 delegáltja a 31 afrikai LVSZ-tagegyházból jött. A képviselők között azonban az egyházak missziós partnerei, valamint ökumenikus vendégek is vannak. Az LVSZ régióban dolgozó munkatársai is részt vesznek a konzultáción, amelyet ezúttal a Nigériai Krisztus Lutheránus Egyháza (LKCN) és a Nigériai Lutheránus Egyház (LKN) közösen rendez Abujában.

Az előkészítő konzultációk azért vannak, hogy a delegáltakat felkészítsék a 2010. júliusában Stuttgartban megrendezendő, Lutheránus Világszövetség Nagygyűlésére, amely a Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma címet viseli majd.

Márk 6,30-44 alapján tartott prédikációjában Nyiwe kifejtette, hogy az afrikai országokban tapasztalható nagy szükség miatt, a legtöbb afrikai egyházban a szükséget szenvedőkön való segítés került előtérbe. Ahogyan a tanítványok is ott álltak az előtt a feladat előtt, hogy enniük kellett volna adni a sokaságnak, mivel Jézus is azt mondta nekik, hogy „Adjatok nekik enni!”

Az emberi lehetőségek azonban már abban az időben is korlátozottak voltak, Jézus mégis ezt a helyzetet valami Új és valami Más létrehozására használta fel. Nyiwe hangsúlyozta, hogy fontos a szükségállapotra való reagálás, de csak bizalommal lehet ezt tenni, mert csak akkor nyílnak meg új perspektívák és lehetőségek, így a felelősség, a szükséget szenvedő mellé állás is.

A püspök az egyházakat arra szólította fel, hogy osszák meg egymás között az emberekkel azt a keveset, amijük van: „Ha az ember felelősségteljesen viszonyul az emberek jólétéhez, akkor nincsen szüksége a világ minden gazdagságára ahhoz, hogy megosztozzon velük azon, amije van. A mai Afrikában a mindennapi kenyér az emberek számára reménységet fejez ki. A reménység megtanít várakozni. A lutheránus egyházak Afrikában a reménység szimbólumai, és a reménységet inspirálják” – magyarázta Nyiwe.

A lutheránus egyházak alapításuk óta nagy figyelmet fordítanak a teljes misszióra, erősítik a hívőket, könyörületességet gyakorolnak, minden ember számára az igazságosságot szeretnék elérni és az ajándékozott teremtés gondos őrzői is – hangsúlyozta Nyiwe, majd hozzátette:

„Sokáig hiányzott a bizalom abban, amit kínálni tudnak és bizonytalanok voltak, mert kételkedtek abban, megvan-e náluk az, amire az embereknek szükségük van: az egészség, a gyógyítás és a jólét. A missziói küldetés feladatai ugyanazok, mint amelyek kétezer évvel ezelőtt is voltak: Jézus és a tanítványok is kihívás előtt álltak. A feladatot és a megbízatást azonban csak a jézusi értelemezésben lehet tovább folytatni: korunk komplex realitásának figyelembevételével kell tekintenünk mindazokra, akik szükséget szenvednek: a szegényekre, betegekre, idegenekre, nőkre és gyermekekre” – zárta prédikációját a püspök.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben