Megkezdődtek a Második Ökumenikus Egyházi Napok

Létrehozás: 2010. május 12., 20:37 Legutolsó módosítás: 2010. május 12., 20:40

München – Több istentisztelettel nyitották meg katolikus és protestáns hívek jelenlétében a Második Ökumenikus Egyházi Napokat. Egyházi vezetők és politikusok prédikációikban illetve üdvözlő szavakkal utaltak a Kirchentag mottójára: „Hogy reménységetek legyen”. Forrás: evangelisch.de, epd.de, evangelikus.hu

XVI. Benedek pápa a Kirchentagra írt üdvözlő szavaiban újra elítélte a katolikus egyházban történt szexuális visszaéléseket. Az EKD Tanácsának egykori vezetője, Margot Käßmann pedig először lépett Münchenben a nyilvánosság elé.

A vendéglátó egyházak püspökei, a bajor tartományi püspök, Johannes Friedrich és a müncheni katolikus érsek, Reinhard Marx szerda este a müncheni Theresienwiesén tartott központi istentiszteleten egyfajta dialógus prédikációt tartottak. 

Friedrich azt mondta, hogy a keresztény reménység tartást ad a bizonytalanságoktól hemzsegő világban és áthidalja az emberi szükségeket.

Marx érsek pedig az egyház feladatát hívta előtérbe, hogy az embereknek biztonságot adjon. Ez azonban elég nehéz, hiszen egyházi hivatalokban az embereknek csalódást okoztak.

A pápa a keresztényeket arra hívta, hogy a visszaélési ügyek ellenére továbbra is tartsanak ki az egyház mellett. Az elmúlt hónapok alatt ismertté vált esetek veszélyeztetik a boldogságot és örömöt az egyházban és elsötétítik a reménységet. A katolikus egyház fejének szavait Marx érsek tolmácsolta, és kifejtette, hogy a gyom az egyházban is megtalálható, azok között is, akik Istent különleges módon szolgálni szeretnék. Emellett Bendek pápa arról is biztosított a ahallgatóságot, hogy Isten fénye nem húnyt ki.

A szövetségi elnök, Horst Köhler üdvözlő szavaiban arra hívta fel katolikus és protestáns keresztények figyelmét, hogy ne hagyják lankadni az ökumenét. „Ez az Ökumenikus Kirchentag jó időben jött. Vezetői tévedések, visszaélések – mindez súlyos válsághoz vezetett.” – magyarázta az államfő, aki arra célzott, hogy az eseteket fel kell deríteni és az áldozatok felé oda kell fordulni. Közben pedig azt sem szabad feledni, hogy a hívő emberek mennyi jót tesznek.

Bár a Kirchentagon nem lesz katolikusok és protestánsok közös úrvacsorája, mégis a hivatalos porgramon kívül a „Mi vagyunk az egyház”  (Wir sind Kirche) nevű refommozgalom egy nem hivatalos ökumenikus úrvacsorai istentiszteletet fog tartani, amelyre minden felekezet híveit meghívták. A prédikációt Gotthold Hasenhüttl egyházkritikus tartja majd, aki már a berlini első alkalommal is a katolikus egyházjog ellenében cselekedve, megrendezte hasonló megmozdulásukat és ezért a katolikus egyházból kizárták őt. Három évvel később engedélyt kapott egyházi oktatásra.

Az evangélikus teológus, Günter Ruddat optimizmusra szólított fel az egyik nyitó istentiszteleten, a Marien téren. A keresztényeknek osztozniuk kell történelmükben és reménységükben – a bochumi teológus szerint.

A Németországi Keresztény Egyházak Munkaközösségének (ACK) elnöke, a braunschweigi protestáns tartományi püspök, Friedrich Weber, az Odeon téren tartott prédikációjában a terrorizmus elleni békeszövetségről beszélt. Ennek azonban nem csak a kereszténységre kell korlátozódnia, hanem az iszlám és a zsidóság kegyes és hívő embereit is integrálnia kell.

125 ezer ember jelezte részvételét előre a Kirchentagon, ennek 58 százaléka protestáns és 40 százaléka katolikus.

Különösen sok a diák, akik eljöttek, ők a résztvevők 38 százalékát teszik ki. Németországban kilenc különvonat indult Münchenbe.

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble (CDU) betegségére hivatkozva lemondta részvételét az eseményen.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben