Megkereszteletlen újszülöttek tömegsírjait kutatják Belfastban

Létrehozás: 2009. február 12., 11:42 Legutolsó módosítás: 2009. február 12., 11:43

Belfast - A katolikus egyház a keresztelést elengedhetetlen feltételnek tartja ahhoz, hogy az eltávozottak lelke bejusson a mennyországba. Ennélfogva a szertartást a születés után minél hamarabb célszerű megtartani. Írországban évtizedeken keresztül azokat az újszülötteket, akik a keresztelő előtt hunytak el, jogosulatlannak tartották arra, hogy megszentelt földben nyugodjanak, ezért jeltelen tömegsírba temették őket. Forrás: MTI

Az érintett családok követelésére némely belfasti katolikus pap az 1980-as években kezdett eltérni ettől a gyakorlattól. A túlnyomórészt katolikusok lakta Nyugat-Belfastban a Milltown-temetőben azonban az évtizedek során több száz megkereszteletlen újszülöttet és csecsemőt temettek el tömegsírokba a sírkert nyugati szélén. A földdarabot 2001-ben a sírkert üzemeltetője bérbe adta. Néhány tucat elhunyt kisbaba szülei hónapok óta rendszeresen tüntetnek a temetőnél, azt követelik, hogy a katolikus egyház kérjen bocsánatot, azonosítsa a sírokat és szerezze vissza a bérbe adott területet.

A családok nyomására kezdődött a régészeti kutatás. A belfasti Queen's Egyetem archeológusai radarberendezés segítségével térképezik fel helyszínt, ám nem exhumálják az elhunytakat. Az ulsteri Természetvédelmi Alap bejelentette, hogy visszaadja a temetőnek mindazokat a parcellákat, ahol sírokat fedeznek fel.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben