Megint keresztények ellen támadtak és gyújtogattak a muszlimok Kairó mellett

Létrehozás: 2011. március 07., 10:59 Legutolsó módosítás: 2011. március 07., 11:01

Kairó – Mintegy négyezer muszlim támadta meg az egyiptomi kopt keresztények otthonait Szoulban, 30 kilométerre Kairótól. A támadók a falu templomát is felgyújtották. Az áldozatokról egymásnak ellentmondó hírek érkeztek: több keresztény szerint a közösség pásztora, Josha atya és három másik egyházi személy meghalt a lángokban, mások szerint pedig a muszlimok ejtették foglyul őket. Forrás: atv.hu, AINA

Szemtanúk szerint a tömeg a tűzoltókat is megpróbálta megakadályozni, hogy behajtsanak a faluba – a legközelebbi katasztrófaelhárító egység a szomszédos faluban, a mintegy 7 kilométerre lévő Bromilban állomásozik. A tűzoltóság parancsnoka kezdetben nem akart rohamkocsit indítani, és először a hadsereg tankjai érkeztek meg a helyszínre. A szemtanúk szerint a muszlim vezetők megpróbálták elküldeni őket azzal, hogy „minden rendben van”. Ezt követően azonban kijárási tilalmat rendeltek el a katonák a közel 12 ezres lélekszámú faluban.

Az incidens előzménye a 40 éves kopt Ashraf Iszkander és egy muszlim nő kapcsolata volt. A muszlim nő apját korábban meggyilkolta az unokatestvére, mivel az apa nem volt hajlandó megölni a lányát, hogy „megőrizze a család becsületét”, mivel lánya egy kereszténnyel volt kapcsolatban. A nő testvére válaszul megölte az unokatestvérét, hogy megbosszulja apja halálát – a falu muszlim lakói azonban a keresztényeket vádolták meg az incidensért.

Ezt követően a felbőszült tömeg behatolt a keresztény templomba, ahol letörte a kereszteket és felgyújtotta az épületet. Ramy Kamel a Katibatibia Kopt segélyszervezet aktivistája segélykérő üzenetet küldött egy amerikai központú kopt televíziónak, és elmondta, hogy lerohanta őket a tömeg. Az aktivista szerint nem tudja a templom vezetőit sem elérni, egyikőjük sem válaszol a telefonhívásokra.

Egy másik keresztény aktivista, Vagih Jakub azt állítja, hogy a tömeg a koptok otthonaiba is betört és arra szólítja fel őket, hogy hagyják el a falut.

A szemtanúk szerint a tömeg Allah akbár kiáltásokkal vonult fel és azzal fenyegetett, hogy a porig rombolt templom alapjain fog imádkozni ezentúl.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben