Megáldják a kütyüket Japánban

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2009. június 30., 09:52 Legutolsó módosítás: 2009. június 30., 09:53

Tokió – Telefonokat, laptopokat és honlapokat is megáldanak a Sintó vallás papjai Tokióban. Forrás: ICT Press

Japán ősi vallásának, a Sintónak a követői abban hisznek, hogy a világ összes tárgyának van egyfajta szellemi lényege, "lelke", amit meg lehet áldani. A vallás néhány papja ezért a különböző technikai eszközöket, szoftvereket és a honlapokat is megáldja a több mint 1200 éve épült, Tokió egyik bevásárló negyedének a közelében található Kandra szentélyben.

A szentélyben hét éve, a Windows Xp megjelenésekor kezdtek jó szerencsét hozó talizmánokat árusítani a szoftver tulajdonosai számára. A papok olyan talizmánokat hoztak létre ekkor, melyek meggátolták a Microsoft operációs rendszerének lefagyását. Elképzelhető, hogy a Sintó papok talizmánjai valóban csodát tettek, és stabillá változtatták a Windows rendszereket, mert később mindenféle technikai eszközre, telefonokra, laptopokra és még honlapokra is elkezdték az áldást kérni a hívők a Kandra szentélyben.

A szentélyben jelenleg 1500 forintnak megfelelő összegért árusítanak jó szerencsét hozó talizmánokat a különböző technikai eszközök számára, 5000 forintnak megfelelő összegért pedig egy rituálé keretében meg is áldják őket. A rituálé során egy fiatalabb pap a templom oltárára helyezi a tárgyat és arra kéri az oltár istenségeit, hogy óvják meg az eszközt. Azok, akiknek megáldották a tárgyait, gyakran jobban tisztelik ezeket az eszközöket, mint korábban, és ezért talán kevesebb baja is lesz a tárgyaiknak. "Én kétszer vesztettem el a telefonomat, de mind a kétszer újra rátaláltam" - mondta el a Wired magazin tudósítójának Katsuji Takahashi, a szentély egyik idős papja.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben