Még mindig sok amerikai hiszi: Obama muszlim

Létrehozás: 2009. április 03., 08:32 Legutolsó módosítás: 2009. április 03., 08:35

Washington – Az egyébként keresztény elnök muszlim hitéről szóló pletyka a tavalyi elnökválasztási kampány idején terjedt el az USA-ban. Forrás: Független Hírügynökség

Több mint két hónappal az után, hogy Barack Obama letette hivatali esküjét, az amerikaiak 11 százaléka még mindig azt gondolja: az amerikai elnök muszlim– derült ki a Pew Research kutatóintézet csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből. A közvélemény-kutatás résztvevőinek egyebek mellett arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy „Tudja-e, hogy Barack Obama milyen vallású?”

A felmérésben összesen 1308 felnőtt vett részt – demokrata és republikánus szavazók egyaránt. Utóbbiak 17 százaléka vélekedett úgy, hogy Obama – akinek második keresztneve az arab eredetű Huszein – muszlim, és csak 46 százalékuk mondta azt – egyébként helyesen –, hogy keresztény. Nem vizsgáztak sokkal jobban a demokrata szavazók sem, hiszen mindössze 55 százalékuk tudta az elnökről, hogy keresztény, míg hét százalékuk úgy tudta: a demokrata elnök az iszlám hitet követi.

Az elnök muszlim hitéről szóló pletyka egyébként a tavalyi elnökválasztási kampány idején terjedt el az Egyesült Államokban. Az Ohiói Állami Egyetem közvetlenül a november 4-i elnökválasztás után készített egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy az amerikaiak 22 százaléka, azaz minden ötödik állampolgár úgy tudta: az új elnök az iszlám vallás követője.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben