Mecset épül a templom helyén

Létrehozás: 2009. március 29., 10:18 Legutolsó módosítás: 2009. március 29., 10:19

Ez Izvornik – Megkezdték egy ortodox templom lebontását Boszniában. A templom helyére mecset kerül, amelyet az 1992-től 1995-ig tartó háborúban romboltak le. Forrás: ATV

Ez Izvornikot a háború előtt többnyire muszlimok lakták. A harcok után a lakosok visszatértek és azt követelték, hogy a mecsetet állítsák vissza a helyére. Több évig tartó tárgyalások után az ortodox és az iszlám közösségek megállapodtak, hogy a templom számára más helyszínt keresnek.

„Számomra ez olyan, mint az újjászületés. Segíteni fog egy normális élet megvalósítására a jövőben” – mondta Smajo Kapidzic, muszlim helyi lakos.

A templom áthelyezése 195 ezer euróba kerül, amelyet a helyi iszlám közösség finanszíroz.

„Szerintem ez egy jó példa arra, hogyan kellene minden kérdést megoldani. Sok időbe került, és szükség volt a vallási vezetők bölcsességére, valamint a helyi lakosság türelmére, de végül a párbeszéd, a türelem, az erőfeszítések és a megértés jó eredménnyel zárult.” – mondta Mustafa Muharemovic izvorniki mufti.
   
A boszniai háború 1995-ben a Daytoni békemegállapodással ért véget, mely alapján az ország egy nemzetközi ellenőrzés alá tartozik, és két egységből áll: a szerb köztársaságból és a bosnyák-horvát föderációból.    

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben