Maria Jepsen püspökasszony megírta búcsúlevelét híveinek

Létrehozás: 2010. szeptember 02., 13:13 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 02., 13:14

Hamburg – Július 16-i lemondása óta először nyilatkozott Maria Jepsen egykori protestáns püspökasszony. Lelkészeihez írt egy búcsúlevelet, és október elsején elhagyja a hansa várost. Végleg. Forrás: epd.de, evangelisch.de, evangelikus.hu

A püspökasszony azt írta, hogy szemére vetették, hogy a zaklatás ügyét nem vette elég komolyan – áll az epd-hez eljuttatott írásában. „Tiszta jelet akartak, és szükség volt valakire, aki kész volt arra, hogy átvegye a felelősséget ezért. Az egyháznak nem szabad egyszerűen úgy tovább tennie a dolgokat, mint eddig. Az én szavahihetőségem és egyházunk szavahihetőségéről volt szó.”

Jepsent ugyanis azzal vádolták meg, hogy az ahrensburgi szexuális visszaéléssel kapcsolatban nem tette meg a kellő lépéseket. 

Levelében a teológusasszony elmondta, hogy férjével Peterrel most Nordfrieslandba utaznak, ahol hivatalosan szeptember elsején kezdi el nyugdíjas éveit. Hivatalos ügyekben helyettese, a hamburgi Jürgen F. Bollmann intézkedik.

Jepsen állítása szerint 1992-es hivatalba lépése óta foglalkozott a zaklatási ügyekkel – pasztorális praxisában ezek egyes ügyek voltak, de számos konferencián és rendezvényen volt szó általában erről a témáról. Soha nem rejtegette tehát a témát.

„Amikor nyilvánosan hazugsággal vádoltak, akkor már nem annyira maria Jepsen személyéről volt szó, hanem sokkal inkább egy püspökről és annak egyházáról – írta.

Ha megütik az arcodat jobbfelől, annak tartsd oda a másik orcádat is – idézte Jézus szavait Jepsen, aki számára ezek a mondatok az utóbbi években egyre fontosabbakká váltak, nem gyengeségből, vagy rezignációból, hanem hitbeli meggyőződésből.

„Mindegy, hogy a média, vagy az egyes emberek nyilvánosan állítanak: a legfontosabb az, hogy Isten előtt tiszta legyen a lelkiismeretünk.”

Jepsen továbbá leírta azt is, hogy nem megfáardásból hagyja most ott hivatalát. Egészen a 2012-re tervezett nyugdíjazásáig különleges ajándéknak tartotta volna, ha egyházának, az ökumenének, és a társadalomnak szolgálhatott volna. De csak visszalépésével tudta megvédeni egyházát a gonosz és fondorlatos vádaktól.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben