Margot Käßmannt kritizálták a hadsereg leszerelése miatt – A püspöknő visszautasította a vádakat

Létrehozás: 2010. január 04., 15:09 Legutolsó módosítás: 2010. január 04., 15:11

Hannover – Drezda – Berlin – A Németországi Protestáns-Evangélikus Egyház (EKD) tanácsának vezetője, Margot Käßmann püspökasszony visszautasította a drezdai újévi prédikációja miatt őt ért vádakat. „Aki elolvassa az újévi prédikációmat, láthatja, hogy nem követeltem a német katonák azonnali kivonását Afganisztánból” – mondta Käßmann, akit a német kormány és az ellenzék is támadott emiatt. Forrás: epd.de

A szövetségi pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble (CDU) a „Welt am Sonntag” hasábjain elmondta, hogy „Käßmann asszonynak nem lenne szabad figyelmen kívül hagynia azt a tényt, hogy a német katonaság az ENSZ megbízásából tevékenykedik Afganisztánban. A XXI. században több együttműködésre van szükség, a terrorizmus elleni harcban, a környezetvédelemben és a pénzpiacok szabályozásában. Ezt senkinek sem szabad egyoldalúan tekinteni.”

Margot Käßmann azonban reagálásában elmagyarázta, hogy az evangélikus egyházban azért aggódnak, mert „a militarizáció a csapaterősítéssel csak nő, ahelyett, hogy a civil és politikai békeopciók erősödnének.”

„Lelkészeink és lelkésznőink kísérik a katonákat és tudják, milyen traumák alakulhatnak ki. Ezért a kivonulási stratégia mellett foglalunk állást – nyomatékosította a püspökasszony. – Püspökként távoltartom magam pártpolitikai feltételektől és hangsúlyozom, hogy egy prédikáció nem parlamenti beszéd. A protestáns egyháznak a boldogok a békességre törekvők krisztusi mondatát kell komolyan vennie, és ezen nem kell csodálkozni. Több fantáziára lenne szükség a béke érdekében és az alternatív civil opciókat is figyelembe kellene venni a konfliktusok leküzdésében.”

Käßmann újévkor arra szólította fel a világot, hogy tegyen tanúságot a béke mellett, az erőszak és a háború helyett az embereknek legyen bátorságuk a békét választani. A hannoveri püspökasszony a drezdai Frauenkirchében elmondta, hogy véleménye szerint Afganisztánban a fegyverek nem teremtenek békét, arra egészen más formákat kellene választani.

Az SPD-külpolitikusa Hans-Ulrich Klose „problematikusnak” nevezte a prédikációt és figyelmeztetett arra, hogy Käßmann ezt nem magánemberként, hanem az EKD vezető püspökeként nyilatkozta.

„Kijelentésével a német parlament többsége ellen szólt. Baloldali pártok propagandájának ült fel és „ha a nemzetközi közösség Anganisztánban csődöt mondana, az minden bizonnyal a világban egy újabb terrormerényleg hullámot idézne elő.”

Ruprecht Polenz (CDU) szerint ha Németország kivonná katonáit Afganszitánból, azzal nem csak az afgánokat hagyná cserben, hanem 43 más országot is.

A Zöldekhez közel álló Heinrich-Böll-Alapítvány elnökségi tagja, Ralf Fücks nyílt levelében pedig azt vetette Käßmann szemére, hogy „prédikációja az egyházi elöljárók politikai állásfoglalásának inflálódását mutatja, a banalitásokból pedig nem tud kivergődni.”

Margot Käßmann újévi prédikációját német nyelven elolvashatják az EKD honlapján:

http://www.ekd.de/predigten/2010/100101_kaessmann_neujahrspredigt.html

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben