Májusban temetik újra Kopernikuszt

Létrehozás: 2009. december 30., 09:52 Legutolsó módosítás: 2009. december 30., 09:53

Frombork – Nikolausz Kopernikusz földi maradványainak ünnepélyes újratemetésére 2010. május 22-én kerül sor az észak-kelet-lengyelországi fromborki (frauenburgi) székesegyházban – jelentette be az egyházmegye szóvivője hétfőn. Forrás: MTI

A világhírű lengyel csillagász a feljegyzések szerint a templomban hunyt el 1543. május 24-én, koponyájára és más csontjaira azonban csak 2005 nyarán bukkantak rá lengyel régészek a dómban folyó ásatásokon. A felfedezés nagy sikernek számított, hiszen lengyel, francia és német kutatók már két évszázada keresték a sírhelyet. Később a lelet eredetiségét DNS-analízis és a koponya alapján rekonstruált arcképek is igazolták.

Kopernikusz kanonokként szolgált a warmiai (ermlandi) egyházmegye káptalanjában, s a XVI. század elején a székesegyház tornyában berendezett csillagvizsgálójában dolgozta ki a tudománytörténeti jelentőségű heliocentrikus – Nap-központú – világképet.

A tudós maradványait a katedrális egyik oltára alatt fogják elhelyezni; a nyughelyet hatalmas, kéttonnás feketegránit síremlék jelzi majd, melynek kidolgozása már januárban megkezdődik. A temetésre a warmiai káptalan fennállásának 750. évfordulóján kerül sor, Kopernikusz halála után szinte napra pontosan 467 évvel.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben