Májusban Moszkvába látogat Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka

Létrehozás: 2010. január 25., 10:15 Legutolsó módosítás: 2010. január 25., 10:18

Konstantinápoly – Moszkva – Az ökumenikus pátriárka május közepén tesz hivatalos látogatást Oroszországban Kirill, Moszkva és az egész Rusz pátriárkája meghívására – tette közzé a hírt Hilarion érsek, a moszkvai patriarkátus külügyi kapcsolatainak felelőse. Forrás: Magyar Kurír

A látogatás történelmi jelentőséggel bír, bár Bartholomaiosz pátriárka 2008. december 9-én már járt Moszkvában, II. Alekszij pátriárka temetésén. Ez alkalommal azonban a konstantinápolyi pátriárka hivatalos látogatásáról van szó az orosz ortodox egyházban, sok év után – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján.

A találkozó annak köszönhetően vált lehetővé, hogy 2009-ben jelentős javulás történt a konstantinápolyi patriarkátussal fennálló kapcsolatokban – hangsúlyozta Hilarion érsek a sajtótájékoztatón. Nagyobb és szorosabb együttműködésre van szükség az ortodox egyházak között. Ez merült fel Kirill pátriárka 2009 júliusi isztambuli látogatása során is.

Újságírók kérdésére válaszolva a moszkvai pátriárkátus képviselője elmondta, hogy jelenleg nincs megegyezés a két patriarkátus között az ukrajnai ortodox egyház helyzetét illetően, ahol az ortodoxok három különböző jogi fennhatóság alá tartoznak. Továbbá az is világos, hogy egyik patriarkátus sem tesz semmit a másik egyházjogi területe ellen.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben