Magyarázkodik a Vatikán – Összefüggés van a pedofília és a homoszexualitás között?

Létrehozás: 2010. április 15., 10:20 Legutolsó módosítás: 2010. április 15., 10:22

Róma – A Vatikán szerdán megmagyarázta Tarcisio Bertone bíboros állásfoglalását, miután az egyházi állam államtitkára ezen a héten Chilében kijelentette: a pedofília mögött a homoszexualitás húzódik meg. Forrás: MTI

„Az egyházi hatóságok nem tartják a hatáskörükbe tartozónak általános kijelentések megfogalmazását jellegzetesen pszichológiai vagy orvosi témákról, amelyek természetesen szakértői tanulmányokra és szakmai kutatásokra tartoznak” – jelentette ki Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

Bertone kijelentése nagy vihart keltett, főként homoszexuálisok körében. „Számos pszichológus és pszichiáter mutatta ki, hogy nincsen összefüggés a cölibátus és a pedofília között, mások viszont azt tapasztalták – s ezt velem is közölték nemrégiben –, hogy kapcsolat van a homoszexualitás és a pedofília között" – mondta a vatikáni kormányfő.

Közleményében Lombardi atya hangsúlyozta, hogy Bertone bíboros „nyilvánvalóan a papságon, és nem pedig az egész népességen belül elkövetett visszaélésekre utalt”.

Államként eddig Franciaország reagált hivatalosan a vatikáni államtitkár kijelentésére Bernard Valero külügyi szóvivő révén, aki "a dolgok elfogadhatatlan összekeverésének" nevezte és elítélte Bertone szavait.

„Franciaország emlékeztet arra, hogy eltökélt a szexuális irányultság és a nemi azonosság szerinti megkülönböztetések és előítéletek elleni harcra" – szögezte le a szóvivő. Melegszervezetek is elítélték Bertone bíboros szavait.  

„Ez tudományos képtelenség. Az Egészségügyi Világszervezet emberi viselkedésformaként tartja számon a homoszexualitást, a pedofília pedig kórtani eset, bűncselekmény, nem pedig homoszexualitás” – hangsúlyozta Franco Grillini volt parlamenti képviselő, az olasz melegjogok védelmének úttörője.

Bertonét bírálta Alessandra Mussolini szélsőjobb képviselő is, míg a legnagyobb olasz leszbikus szervezet, az ArciLesbica szerint a Vatikán az „éles és megtévesztő kijelentésekkel akarja elterelni a figyelmet a visszaélésekről".

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben