Magyarázatot vár a pápa a pedofil ügyekre

Létrehozás: 2010. november 10., 10:05 Legutolsó módosítás: 2010. november 10., 10:34

Róma – Jövő héten új bíborosokat kreál XVI. Benedek. Ám elsősorban nem emiatt lehet történelmi a „főpapok csúcstalálkozója”. A katolikus egyházfő november 19-én az egyházban történt szexuális visszaéléseket vitatja meg a bíborosokkal. Forrás: Népszava / R. T.

Ilyen jellegű találkozóra még nem volt példa – emelik ki szakértők. A Szentszék közleménye szerint arról tárgyalnak majd, milyen választ adjon az egyház ezekre az esetekre. Bár a német származású katolikus egyházfő többször tett ígéretet arra, hogy a jövőben ne történhessenek hasonló esetek, egyelőre nem jelentettek be olyan lépéseket, amelyek jelentősen javítanának a helyzeten. Egyesek szerint a papi nőtlenség, azaz a cölibátus eltörlése jelentené a megoldást, erről azonban egyelőre szó sincs.

A vatikáni találkozót többen kétkedéssel fogadják. A megbeszéléseket ugyanis nem a pápa, hanem William Joseph Levada, a Hittani Kongregáció prefektusa vezeti majd. (Előzőleg mintegy húsz évig éppen a mai pápa, Joseph Ratzinger irányította a kongregációt.) Az amerikai főpap hazai sajtója meglehetősen rossz. San Francisco korábbi érsekét nemcsak konzervativizmusa miatt támadják az amerikai médiumok, hanem azért, mert szerintük neki is szerepe volt abban, hogy a Vatikán nem büntette meg kellőképpen a szexuális visszaélésekbe keveredett amerikai főpapokat.

Barbara Blaine, az áldozatokat képviselő „Survivors Network of those Abused by Priests" nevű szervezet alapítója egyelőre fenntartásokkal fogadta a Szentszék bejelentését.

„Csak akkor nyilatkozhatunk pozitívan, ha kedvező lépéseket jelentenek be” – közölte. Mint mondta, szervezete azt várja el a Vatikántól, hogy közösítse ki azokat a papokat, akik ilyen bűncselekményeket követtek el. Ugyanakkor hozzátette, nem bízik abban, hogy az elkövetkezendő időkben forradalmi lépéseket tesz a Szentszék. Mint mondta, sokkal hasznosabb lenne, ha az egyházi vezetés a bűncselekményt elkövetett papokkal szembeni eljárásba bevonná az ügyészséget és a rendőrséget is.

A „csúcstalálkozót” jövő pénteken rendezik a Vatikánban. Másnap pedig 24 új bíborost nevez ki a pápa.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben