LVSZ szeminárium Odesszában – AIDS és HIV program szorgalmazása a megelőzés jegyében

Létrehozás: 2009. december 01., 11:07 Legutolsó módosítás: 2009. december 01., 11:09

Odessza – Vitalij Gorbunov pszichológus november végén interaktív tréning keretében 25 férfinek és nőnek, orvosoknak és nőgyógyászoknak tartott előadást a HIV fertőzésről és az AIDS vírusról. A résztvevők korábban egy HIV fertőzöttnek mindig azt tanácsolták, vetessék el gyermeküket, mert nem tudták, hogy 90 százalék feletti az esély arra, hogy a születendő gyermek egészséges lesz. Odesszában ugyanis tévhitek terjednek, még szakemberek között is az AIDS-ről. Különösen fontos azonban, hogy a Bajor Evangélikus-Lutheránus Egyház valamint a Lutheránus Világszövetség által szervezett programok keretében ismereteket adhatnak tovább. Forrás: LWI

1993 közepén alapította a Bajor-Evangélikus Egyház az Odesszai Bajor Házat, a Bajor Államminisztérium segítségével. 2001-ben pedig ebben a házban a Technikai Együttműködés Társaságának (GTZ), Szászországnak,  a regensburgi „Porta Praetoria”-nak, valamint a Bajor Evangélikus-Lutheránus Diakóniának a segítségével szociális munkacentrumot hoztak itt létre.

Számos projektet támogatnak, közöttük olyanokat, amelyekkel a HIV és az AIDS fertőzést megelőzik.

Az Ukrán Német Evangélikus-Lutheránus Egyház Odesszában a Bajor Házzal közösen hozott létre egy HIV- és AIDS-programot, a prevenció és a terápiák végzésére. Az itt tanulók: nővérek, orvosok az elsők, akik mindent megpróbálnak megtenni azért, hogy megakadályozzák a vírus terjedését Ukrajnában. A felvilágosító kampány is nagyon fontos e téren. Maga a Lutheránus Világszövetség is támogatja ezeket a tréningeket, négy éve.

Különösen is fontos erre felhívni a figyelmet ma, december elsején, az AIDS Világnapján, amikor maga a lutheránus közösség is arra szólítja fel a világ országait, hogy a megelőzés, a kezelés és a gondozás mennyire fontos, különösen az ebben a sokszor rettegett és félreismert betegségben szenvedők esetében.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben