Lombardi: Észak-Afrika lázadása a reménység tükrében

Létrehozás: 2011. február 07., 16:14 Legutolsó módosítás: 2011. február 07., 16:15

Federico Lombardi, a vatikáni sajtóiroda szóvivője az Octava Dies vatikáni televíziós műsorban beszélt az Észak-Afrikában kialakult helyzetről. Elmondta, hogy igazi társadalmi, politikai felkelés zajlik, amely lehetőséget nyújthat a muszlim többségű országoknak a fejlődésre. Forrás: Magyar Kurír, Zenit

Ezekben a hetekben a világ Észak-Afrikára és a Közel-Keletre szegezi tekintetét. Először Tunéziában, aztán Egyiptomban, majd más országokban törtek ki lázadások a politikai rendszerek ellen. Lombardi szerint nyugodtan beszélhetünk forradalomról, még ha nehéz is megítélni a helyzetet ebben a stádiumban.

A Zenit hírügynökség közzétette Lombardi nyilatkozatának összefogalóját: „Mindannyian reméljük, hogy az érintett népek megmenekülnek az erőszaktól és a véráldozattól, és nem tart sokáig a felfordulás, amelyben nagy a veszélye az összecsapásoknak. A tiltakozások okai között bizonyára nagy szerepe volt annak is, hogy a világgazdasági válság felerősítette az anyagi gondokat, a szegénységet, amely az itt élő népesség széles rétegeit sújtja.” Hozzátette azonban, hogy — amint az észak-afrikai püspökök is megjegyezték — nem lehet figyelmen kívül hagyni a szabadságra, az emberi méltóság tiszteletére való vágyakozást sem. Különösen a fiatal nemzedék tagjai követelik, hogy végre teljes értékű, felelős állampolgárokként ismerjék el őket. A társadalom nagyon nagy százalékban fiatalokból áll, akik nem látnak maguk előtt jövőt.

A néhány hónappal ezelőtt megrendezett, Közel-Kelettel foglalkozó püspöki szinódus felhívta a figyelmet arra, hogy a muszlim többségű országokban védelmezni kell a keresztény kisebbségek jogait. A szóvivő elmondta, hogy ezt a megállapítást most akár az egész itt élő népességre ki lehetne terjeszteni. Hozzátette: egész népek szeretnének méltóságban élni, és azt kérik, hogy felelős módon élhessenek állampolgárságukkal, megkapják azokat  a jogokat, amelyek minden embert, minden vallást megilletnek. A keresztények csak egy kicsiny kisebbséget alkotnak az itt élők között, de osztoznak a többség vágyaiban, reményeiben.

Végül kifejezte reményét, hogy ezek a muszlim többségű országok ebben a sorsfordító helyzetben növekednek majd a párbeszédben, a szabadságban és a mindenkit megillető jogok és  elismerésében – és ezzel biztosabbá teszik a világ békéjét. Ez az ő érdekük, és a népek egész családjának érdeke is – zárta le gondolatait Lombardi.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben