Liftet építenek a 16. századi besztercei templomtoronyba

Létrehozás: 2010. február 23., 14:14 Legutolsó módosítás: 2010. február 23., 14:16

Beszterce – Lifttel látják el az erdélyi Beszterce város 16. században épült, felújított evangélikus templom tornyát, amely másfél évvel ezelőtt vált a tűz martalékává. Forrás: MTI

Liftet építenek a 16. századi besztercei templomtoronyba

Az égő torony 2008-ban. Fotó: http://hu.wikipedia.org/wiki/Beszterce

Ovidiu Cretu, a város polgármestere bejelentette, hogy a modern szerkezetet jövő évtől helyezik üzembe, s erre a célra kiutalták a szükséges pénzösszeget. A lift építésével együtt megerősítik a 75 méter magas torony órája alatt lévő párkányt, ahonnan a turisták megtekinthetik az egykori szász települést.

A torony egy része 2008 júniusában égett le, amikor restaurálás céljából deszkaszerkezettel vették körül. A hatóságok szerint utcagyerekek tűzzel játszottak a templom közelében, így a fa meggyúlt, a műemlékértékű épület tornyának a felső része pedig összeomlott. A baleset következtében körülbelül egymillió euró értékű kár keletkezett.

A román hatóságok a német állam, az evangélikus egyház és magánszemélyek részéről érkezett adományok segítségével restaurálták a leégett toronyrészeket. Az épületet azonban még nem nyitották meg a turisták előtt, mivel a belső lépcsőket meg kell erősíteni.

Beszterce főterén 1563 óta látható az impozáns gótikus szász evangélikus templom, amelyet a századok során barokk és reneszánsz elemekkel egészítettek ki. Jelenleg Besztercén pusztán néhány száz fős evangélikus közösség él.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben