Leváltották a koszovói szerb ortodox egyház fejét

Létrehozás: 2010. február 15., 09:02 Legutolsó módosítás: 2010. február 15., 09:03

A szerb ortodox egyház elmozdította hivatalából a koszovói szerbek vallási vezetőjét, mivel fölmerült annak gyanúja, hogy egyházi és állami pénzeket tulajdonított el. Forrás: MTI

A szent szinódus szombati ülésén hozott döntést Artemije prizren-raskai érsek leváltásáról a koszovói egyházmegye éléről. Az illetékes egyházi szervek vizsgálatot indítottak az ultranacionalista és Nyugat-ellenes nézeteiről ismert főpap ellen. Tudomásukra jutottak ugyanis olyan állítások, miszerint Artemije éveken keresztül hűtlenül kezelt több millió eurót, amely segélyek és kormányzati támogatás formájában érkezett Koszovóba.
   
A prizren-raskai érsek egyházmegyéje Koszovót és a dél-szerbiai Szandzsákot foglalja magában. Az egyházmegye élére a szinódus Atanasijét, Hercegovina korábbi püspökét nevezte ki.
   
A szombati ülésen vádként hangzott el Artemije ellen, hogy vonakodott végrehajtani a szinódus és az egyházi tanácskozások határozatait. Az érsek amiatt is összeütközésbe került feljebbvalóival, hogy két évvel ezelőtt megtiltotta pópáinak a kapcsolattartást a nemzetközi közösség Pristinába delegált képviselőivel. Az érsek ily módon kívánt tiltakozni a Szerbiától elszakadt Koszovó függetlenségének kikiáltása ellen. Ráadásul nyíltan szót emelt egy Koszovó elleni szerb katonai intervenció érdekében.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben