Lengyel főpap szerepel a kommunista titkosszolgálat nyilvántartásában

Létrehozás: 2008. október 17., 20:42 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 16:14

Forrás: 168 óra/MTI

Varsó - A lengyel katolikus egyház kijelölt prímása, Henryk Muszynski gnieznói érsek saját bevallása szerint munkatársként szerepel a kommunista belbiztonsági szolgálat (SB) nyilvántartásában, de soha nem működött együtt a titkosszolgálattal - jelentette az MTI a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség híradására hivatkozva.
A belbiztonsági szolgálat 1975-ben a lehetséges ügynökjelöltek közé sorolta be, és 1984-1989 között "titkos munkatársként" tartotta nyilván, amiről az egyház történészbizottsága tájékoztatta - mondta az érsek.
"Soha és semmilyen formában - sem szóban, sem írásban - nem járultam hozzá, hogy együttműködjek a belbiztonsági szolgálattal" - hangsúlyozta Muszynski. Megjegyezte, hogy a titkosszolgálat részéről üldöztetésben volt része.
A lengyel egyház történészbizottsága a Kathpress beszámolója szerint tavaly több mint tíz püspökről állapította meg, hogy érintkezésben állt a belbiztonsági szolgálattal, de a neveket máig nem hozta nyilvánosságra. Tavaly januárban a frissen kinevezett varsói érsek, Stanislaw Wielgus alig néhány órával beiktatása előtt kényszerült lemondásra nyilvánosságra hozott ügynökmúltja miatt.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben