Környezetvédelmi katasztrófa fenyeget Hongkongban

Létrehozás: 2010. január 06., 09:20 Legutolsó módosítás: 2010. január 06., 09:21

Hongkong – Egy katolikus környezetvédelmi aktivista szólalt fel Hongkongban a Szeplőtelen Fogantatás-bazilikában tartott újévi szentmisén, felhívva a figyelmet az elektronikai hulladékok által okozott szennyezésre. Forrás: Magyar Kurír

Gloria Chang Wan-ki, aki egyébként a Greenpeace régi aktivistája, úgy fogalmazott: a számítógépek, televíziók és egyéb elektronikai eszközök kidobása veszélyezteti az emberek életét a szomszédos Guangdong tartományban. A kidobott elektronikai eszközök elégetése „a legprimitívebb és legveszélyesebb módja" a szeméttől való megszabadulásnak – írja az ICN.

Vannak, akik körülbelül napi 1 dolláros jövedelemért kiszedik ezekből a gépekből a még használható alkatrészeket, majd elégetik a maradékot, hogy kinyerjék belőle a különböző fémeket. Ezeknek az embereknek az egészsége súlyos veszélyben van – mondja Chang Wan-ki, aki szerint a városban található a világ legnagyobb elektronikusszemét-telepe, ahol „olyan szag terjeng, mintha pingponglabdákat égetnének".

John Tong Hon hongkongi püspök szentbeszédében arra kérte a plébániákat és egyházmegyei irodákat, hogy takarékoskodjanak az energiával; s arra hívta az egyházi szervezeteket, hogy az újévben „tegyenek tanúságot a környezet iránti elkötelezettségükről".

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben