Kocsis Fülöp görög-katolikus püspök Kanadába látogatott

Létrehozás: 2009. szeptember 21., 12:12 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 21., 12:16

Ontario – A kanadai Ontario tartományban évtizedeken át négy magyar görög-katolikus egyházközség működött napjainkig. Wellandon a Keresztelő Szent János Egyházközség, Hamiltonban a Szent Mihály arkangyal Egyházközség, Courtlandon a Szent György Egyházközség és Windsorban a Szűz Mária Oltalma Egyházközség. Forrás: Magyar Kurír

Deák Miklós espres-parókus kíséretében szeptember 19-én a délelőtti órákban Courtlandon tett rövid látogatást  és buzdította az ottani híveket. Útjuk Windsorban  folytatódott, ahol délután négy órakor Kocsis Fülöp püspök főpapi szentmisét mutatott be a Páduai Szent Antal római katolikus magyar templomban, koncelebráns volt Kiss Barnabás ferences, Cserháti Ferencnek, a határon túli magyarok püspökének  észak-amerikai delegátusa is.

Jelen volt Angyal Lajos helybéli parókus, aki egyúttal köszöntötte a püspököt, és Marozsán László diakónus valamint Deák Miklós esperes-parókus, aki a szertartásmesteri teendőket végezte. A szentmisén részt vett még Pesznyák Béla, a courtlandi Szent László római katolikus közösség lelkésze és a helybéli nagytiszteletes Lizik Zoltán. Kocsis Fülöp  homíliájában a Szent Kereszt felmagasztalásáról és Jézus szenvedéséről beszélt a híveknek.

A szentmise végén Angyal Lajos parókus köszönte meg a látogatást. Elmondta: a jövőben a görögkatolikus híveknek is a Szent Antal Egyházközség ad otthont. A Szűz Mária  Oltalma görögkatolikus  magyar templomban július 26-án mutattak be utoljára magyar szentmisét, mivel Windsorban megfogyatkoztak a görögkatolikus hívek. A templomot a parókiával együtt a Torontói Ukrán Görögkatolikus Püspökség eladta a Szíriai Ortodox Egyháznak.

A szentmise után a püspök tiszteletére a Mindszenty-teremben magyaros ünnepi vacsorát szolgátak fel a szorgos asszonyok a mintegy kétszáz megjelentnek. Kocsis Fülöp püspököt a vacsora alatt köszöntötte Roche F. James esperesplébános, a Londoni Püspökség általános helynöke és nagytiszteletes Lizik Zoltán. Tiszteletét tette Vavrak Martin szlovák görögkatolikus parókus is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben