Klímacsúcs: mi történik Koppenhágában?

— Felvéve: ,
Létrehozás: 2009. december 15., 09:53 Legutolsó módosítás: 2009. december 15., 09:54

Koppenhága – Kivonult hétfőn a fejlődő országok egy csoportja az ENSZ koppenhágai klímakonferenciája hivatalos fórumairól, megszakítva ezzel a tárgyalások menetét. Forrás: MTI

A 12 napos tanácskozássorozat felfüggesztésével az afrikai országok vezette csoport a fejlett ipari államokra kíván nyomást gyakorolni a zárt ajtók mögött zajló eseményekről kiszivárgott információk szerint.

A fejlődő országokat - köztük Kínát és Indiát - tömörítő G77 csoport támogatását bíró tiltakozó delegációk azt kívánják elérni, hogy az ipari államok emeljék meg és pontosan határozzák meg az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó vállalásaikat.

A küldöttek nem hivatalos nyilatkozataiból az derül ki, hogy a jelenlegi állás szerint két konkrét célja van a fejlődő országoknak: az egyik a 2012-ben lejáró Kiotói jegyzőkönyv meghosszabbítása, ami azért volna előnyös számukra, mert ez a nemzetközi szerződés csak a gazdagabb, iparosodott államokat kötelezi a kibocsátás visszafogására. A másik célkitűzés egy új, a Kiotói jegyzőkönyvet kiegészítő egyezmény kidolgozása, amely a fejlődő országok klímavédelmi erőfeszítéseit hangolná össze.

Novemberben, a koppenhágai tanácskozást előkészítő úgynevezett előkonferencián a hétfői esethez hasonló forgatókönyv alapján afrikai kezdeményezésre egy napra felfüggesztették a tárgyalásokat. A fejlődő országok akkor is azt követelték, hogy a fejlett államok növeljék vállalásaikat és rögzítsék a kibocsátás-csökkentés konkrét menetrendjét.

Hivatalosan nincs szó a konferencia felfüggesztéséről. "Nincs tudomásom arról, hogy bármelyik ország a tárgyalások megakasztására törekedne" - mondta Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyekért felelős főtisztviselője, aki szerint a munkacsoportok már hétfő délután összeülnek és folytatják a megbeszéléseket.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben