Klímacsúcs: Merkel feltételekhez köti az uniós vállalásokat

Létrehozás: 2009. december 15., 09:40 Legutolsó módosítás: 2009. december 15., 09:41

Nem cáfolta azokat a becsléseket, amelyek szerint a kitűzött klímacélok elérése a következő több mint 10 évben 310 milliárd euróval terhelnék meg a német gazdaságot. Forrás: hirado.hu

Az Európai Unió csak akkor hajlandó 30 százalékkal visszafogni az üvegházhatású gázkibocsátást, ha más országok is hasonló erőfeszítéséket tesznek - jelentette ki egy vasárnapi lapinterjúban a német kancellár.

Angela Merkel a Bild am Sonntag című lapban megjelent interjúban hangsúlyozta: "Nem fogjuk megengedni azt, hogy Németország és más európai országok konkrét lépéseket tegyenek a klímavédelem érdekében, és közben mások ne tegyenek semmit."

A kancellár emlékeztetett: a 2007 első félévé német uniós elnökség idején a tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását 2020-ig 20 százalékkal csökkentik az 1990-es szinthez képest. A kancellár úgy vélte, hogy Európa számára akár a 30 százalékos csökkentés is lehetővé válik, ha a világ más régióiból is megfelelő hozzájárulások lesznek. Merkel szerint a 30 százaléknak az az előfeltétele, hogy más országok is hasonló erőfeszítéseket tegyenek. Mindezzel összefüggésben utalt arra, hogy Németország akár 40 százalékos csökkentést is tudna vállalni. Lehetőségként említette azt is, hogy a koppenhágai klímacsúcson megállapodjanak a széndioxid-kibocsátás következő, 2025-ig, illetve 2030-ig érvényes fokozatairól.

A kancellár nem cáfolta azokat a becsléseket, amelyek szerint a kitűzött klímacélok elérése a következő több mint 10 évben 310 milliárd euróval terhelnék meg a német gazdaságot. Annak a nézetnek adott hangot ugyanakkor, hogy sok környezetvédelmi beruházás a termelésben is nagyobb hatékonysághoz, továbbá alacsonyabb energiaköltségekhez vezet, ami elősegítheti a növekedést.

Angela Merkel a múlt tapasztalataira utalva arra emlékeztetett, hogy az új környezetvédelmi technológiák bevezetése növekedést eredményez. Ebből kiindulva úgy ítélte meg, hogy a környezetvédelem erősítése Németország számára mindenképp előnyös lehet. "Azt azonban nem fogjuk megengedni, hogy egyes országok ne tegyenek semmit az éghajlatváltozás ellen, és még munkahelyeket is szipkázzanak el tőlünk a klímavédelemre fordított alacsonyabb kiadások révén, miközben Németország és más fejlett európai országok konkrét lépéseket tesznek a klímaváltozás megfékezésére" - fogalmazott a kancellár.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben