Klímacsúcs: Háromszázötvenet ütött a koppenhágai dóm harangja

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. december 15., 09:25 Legutolsó módosítás: 2009. december 15., 09:26

A világ számtalan templomában megszólaltak a harangok december 13-án, vasárnap délután 3 órakor, így a dán főváros székesegyházában is, ahol ökumenikus imára gyűltek össze hívők a klímaváltozás megfékezéséért és a politikusok felelős döntéshozataláért. Rowan Williams életmódváltásra hívta fel a gazdag országok lakóit. Forrás: Magyar Kurír

A Rowan Williams canterburyi anglikán érsek által vezetett ökumenikus istentisztelet után, 3 órakor megszólaltak a harangok Koppenhágában. Beszédében Williams bátor és hatékony döntések meghozatalára szólította fel a világ felelős vezetőit. II. Margit dán királynő jelenlétében az anglikán közösség tiszteletbeli feje arra figyelmeztette a gazdag országokat, hogy gyökereiben kell megváltoztatniuk életmódjukat.

A 350-es szám a levegőben lévő szén-dioxid koncentrátumára utal: 350 ppm (azaz egymillió részecskényi levegőből 350 szén-dioxid) a szén-dioxidnak a levegőben mért határértéke, mely a tudósok szerint még biztonságos és ezzel a szinttel még elkerülhetők a klímaváltozás okozta katasztrófák. Ez az érték jelenleg 387 ppm, ami ha így marad, az általa gerjesztett felmelegedés többek között a jég felolvadását eredményezi, s megemeli a világtengerek szintjét. A szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentése nélkül a világ minden részén súlyos, az életfeltételeket romboló változásokkal kell számolni; a kis szigetállamoknak például egyenesen a létezése kerül komoly veszélybe.

Jelen volt az istentiszteleten Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán érsek is. Tutu aznap délelőtt több mint félmillió aláírással ellátott petíciót nyújtott át az ENSZ klímaügyi titkársága vezetőjének, Yvo de Boernek. Szenvedélyes felhívásában Tutu a helyzet sürgető voltára emlékeztetett: „Ébredjetek fel, gazdag országok!" – szólította meg a koppenhágai tárgyalás vezetőit. A tiltakozásokat addig kell folytatni, amíg megoldás nem születik, ahogy az apartheid rendszer vége vagy a berlini fal leomlása előtt történt – mondta az érsek.

Az éghajlatváltozással foglalkozó konferencián a vasárnap pihenőnap volt, hétfőtől a szakminiszterek tárgyalnak. A határozatokat a csúcstalálkozó utolsó két napján fogalmazzák meg az állam- és kormányfők – írja a Kathpress.

Az egyház és az egyházi segélyszervezetek hangsúlyosan képviseltetik magukat Koppenhágában, s már a konferencia előtt megfogalmazták követeléseiket: többek között azt, hogy az ipari államok vállalják felelősségüket és a méltányosan támogassák a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett fejlődő országokat.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben