Klímacsúcs: ez az évtized lehet a legmelegebb

Létrehozás: 2009. december 09., 09:41 Legutolsó módosítás: 2009. december 09., 09:41

Koppenhága – A 2000 és 2009 közötti időszak lehet a legmelegebb évtized, 2009 pedig valószínűleg az ötödik legmelegebb év lesz a rendszeres statisztikai adatfelvétel kezdete óta – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a koppenhágai klímakonferencián. Forrás: MTI

Az 1850 óta gyűjtött időjárási adatok szerint az utóbbi időszakban sorra dőlnek a melegrekordok. "A jelenlegi évtized melegebb a kilencvenes éveknél, az az évtized pedig melegebb volt a nyolcvanas éveknél, és így tovább" - mondta Michel Jarraud, a WMO főtitkára.

Az ENSZ-családba tartozó szervezet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) éves bontású adatai is egyaránt arra utalnak, hogy a globális felmelegedés folyamata szinte megállíthatatlanul halad előre: ha 2009. valóban az ötödik legmelegebb év lesz, akkor 2003. helyére kerül a rangsorban, és az első ötben 2005., 2006. és 2007. is benne van. A tavalyi év a 11. a sorban.

A NASA szerint a legforróbb évek között elhanyagolható a statisztikai különbség, fontosabb a melegedést mutató trend. A WMO főtitkára is hasonlóan nyilatkozott: mint mondta, 2009. a világátlag alapján ugyan az ötödik legmelegebb év, Afrika és Ázsia egyes vidékein viszont emberemlékezet óta nem volt olyan forróság, mint az idén.

A WMO bejelentését megelőzően heves vita robbant ki a klímatudomány eredményeinek megalapozottágáról, brit kutatók nyilvánosságra került elektronikus levelei nyomán. Az üvegházhatású - így közvetve a felmelegedést okozó - gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló koppenhágai konferencián a szaúd-arábiai főtárgyaló például független vizsgálatot követelt az ügyben. "Megrendült a Éklímatudományba vetettÜ bizalom, különösen most, hogy olyan megállapodást tervezünk kötni, amely áldozatokat követel a gazdaságainktól" - mondta Mohammed al-Szabban.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) vezetője védelmébe vette a brit éghajlatkutatókat. Radzsendra Pacsauri hangsúlyozta: a vizsgálatok szigorúan ellenőrzött keretek között folynak. "A tudományos közösség munkáját, így a nemrég megvádolt tudósokét is, alátámasztja a kutatások számos bizonyíték által megerősített belső konzisztenciája".

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben