Klímacsúcs: Az egyházi személyek és segélyszervezetek kritizálják a felemás eredményt

Létrehozás: 2009. december 19., 16:39 Legutolsó módosítás: 2009. december 19., 16:40

Koppenhága – Hannover – A Németországi Protestáns Egyház (EKD) tanácsának elnöke Margot Käßmann csalódottan nyilatkozott a klímacsúccsal kapcsolatban. „Valóban szomorú, hogy a nagy reményekkel várt tancsákozás konkrét eredmények nélkül ért véget” – így a püspökasszony. Forrás: epd.de, evangelisch.de

Käßmann szombaton arra szólította fel az embereket, hogy ne hagyják magukat elkeseríteni és továbbra is küzdjenek a környezettudatosságért.

Käßmann arra szólította fel az ipari országok kormányait, hogy a hatékony klímavédelmi célokat továbbra is vehemensen kövessék. Most nem szabad abbahagyni ezt, mert sok millió ember életének alapja változhat meg a CO2-kibocsátás miatt.

„Bekövetkezhet az a pont is, amikor már túl késő lesz!” – intett a püspökasszony.

Az evangélikus segélyszervezetek is csalódottak voltak az eredményeket illetően:

„A nemzetközi klímapolitika egy cseréphalom fölött áll és magatehetetlen” – írták a „Brot für die Welt” nyilatkozatában, valamint a Katasztrófasegély Diakóniai Szervezet is hasonlóképpen kommentálta a dolgot.

Németország és az EU csak taktikázott, ódzkodott és veszített – hangsúlyozta a „Brot für die Welt"-igazgatónő Cornelia Füllkrug-Weitzel. "A csúcs azonban már nem Koppenhágában mondott csődöt, hanem az odavezető úto.”

Rudolf Ficker diakóniai szolgálatvezető az Egyesült Államokat, Kínát, Szudánt és az olajországokat is kritizálta és sajnálta, hogy annak ellenére, hogy az egyházak mind támogatták a kormányokat, ők nem voltak elég bátrak konkrét lépéseket tenni. Az éhezés és a szegénység sajnos senkit sem rettentett el..

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben