Klímacsúcs: A világ számos pontján tüntettek

— Felvéve: ,
Létrehozás: 2009. december 15., 09:38 Legutolsó módosítás: 2009. december 15., 09:38

Tízezrek vonultak az utcára Európa és a világ számos városában, határozott lépéseket követelve a világ vezetőitől a globális felmelegedés megfékezésére. Közben a klímacsúcson a fejlett országok élesen bírálták a hivatalos megállapodás-tervezetet, mert az szerintük nem szab elég szigorú feltételeket a fejlődő országoknak az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére. Forrás: Hírszerző

A szombati nemzetközi akciónap keretében világszerte több ezer megmozdulás zajlott. Koppenhágában 67 ország összesen 515 szervezete hirdetett demonstrációt a konferencia hatodik napjára. 

A rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 100 ezer ember vonult a belvárosból a klímaértekezletnek helyt adó Bella Centerhez, ahol gyertyafényes virrasztást tart a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, Fokváros egykori anglikán érseke. Más szervezetek, többek között a konferencián igen aktív 350.org nemzetközi környezetvédő csoport is programokat szervezett estére a Bella Centernél. 

"Változtass a politikán, ne a klímán!" - volt olvasható a felvonulók transzparensein, amelyek közt egy-egy "felfújható hóember" is felbukkant. Egyesek jegesmedvének, mások pandának öltöztek - írta a Reuters.

A koppenhágai felvonulás nagyrészt békésen zajlott, eddig egyetlen komolyabb atrocitásról érkezett hír: kora délután mintegy 300 fekete ruhába öltözött fiatal, leválva a tömegről, téglákat, köveket kezdett dobálni, kirakatokat tört be. A rendőrök azonnal közbeléptek, többeket előállítottak. A Dow Jones rendőrségi forrásokra hivatkozva késő délután azt írta, hogy az egész tüntetésen eddig 400 embert állítottak elő, más források 600-at említenek. 

Megosztott gazdagok

Ausztrália nagyvárosaiban összesen mintegy 50 ezren vonultak fel a Felmelegedés Elleni Gyalogláson (Walk Against Warming). Olaszország egyes városaiban is ezrek vonultak a terekre transzparensekkel. Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában néhány száz ember gyűlt össze a városháza előtt, az indonéziai Jakartában pedig különböző helyi szervezetek mintegy 150 tagja tüntetett az Egyesült Államok nagykövetségénél. 

A "hivatalos mederben" a nap fő fejleménye az volt, hogy a fejlett országok élesen bírálták a pénteken közzétett hivatalos megállapodás-tervezetet, mert az szerintük nem szab elég szigorú feltételeket a fejlődő országoknak az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére. Többek között az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán és Norvégia delegáltjai értettek egyet ebben. 

A gazdag országok ugyanakkor úgy tűnik, maguk is megosztottak a tervezettel kapcsolatos bizonyos kérdésekben. Tokió például azt kifogásolja, hogy az Egyesült Államokra - amely nem ratifikálta a Kiotói Jegyzőkönyvet - nem vonatkoznának azok a megkötések, amelyek más fejlett ipari országok kibocsátását korlátozzák. Az Európai Unió azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy nem elég ambiciózusak kibocsátás-csökkentési vállalásai. 

Az amerikai főtárgyaló a fejlődő országok támogatásáról szóló részt is elfogadhatatlannak tartotta, hangsúlyozva, hogy a szövegrész "nem jelenthet tárgyalási alapot". Todd Stern már korábban világossá tette, hogy az Egyesült Államok Kínát például nem tekinti támogatására szoruló országnak. 

"Nem tartom elképzelhetőnek, hogy közpénzeket irányítsunk Kínába, legalábbis az Egyesült Államokból biztosan nem ... Kína, nagy érdemére, dinamikus gazdasággal rendelkezik, ezenkívül 2 billió dolláros tartalékon ül, így nem gondoljuk, hogy Kína lenne a köztámogatás első jelöltje" - fogalmazott Stern még szerdán. 

Ho Ja-fej kínai külügyminiszter-helyettes pénteken igen nyers szavakkal reagált az amerikai főtárgyaló kijelentéseire. Elmondta: "sokkolónak" tartja, hogy Stern szerint Kína nem számíthat amerikai klímatámogatásra és az Egyesült Államokat nem terheli semmilyen felelősség történeti összevetésben kiemelkedő karbonkibocsátása miatt.

Anders Carlgren svéd környezetvédelmi miniszter úgy vélte: a helyes az lenne, ha az Egyesült Államokat és Kínát egyaránt jogi érvényű szerződés kötné vállalásaihoz, bármik is legyenek azok. 

Eközben elkezdtek érkezni Koppenhágába a környezetvédelmi miniszterek, hogy kötetlen tárgyalások során előkészítsék a terepet a jövő hét végén érkező állam- és kormányfőknek. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter 15-én, kedden érkezik a dán fővárosba. 

Mélyülő ellentét

A fejlődő országok közül India újra megerősítette: nem hajlandó elfogadni konkrét határidőt, amelyen belül üvegházgáz-kibocsátásának tetőznie kell, és visszautasítja a nemzetközi ellenőrzést is hazai karbonprojektjei felett, kivéve a nemzetközi finanszírozásúakat. Erről Dzsairam Rames indiai környezetvédelmi miniszter beszélt a The Times of India című lapnak. 

A fejlődő és fejlett országok között mélyülni látszó ellentét dacára Connie Hedegaard, a konferencia dán elnöke úgy vélte, hogy a konferencia első felében jelentős haladást sikerült elérniük a tárgyalóknak. 

A Reuters információi szerint előrelépés történt többek között a környezetbarát technológiáknak a fejlődő országokhoz való eljuttatása - az úgynevezett technológiai transzfer -, valamint az erdők szén-dioxid-elnyelő szerepének a klímaszabályozásba való beillesztése terén.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben