Kitört a harangháború Cremában

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. augusztus 17., 08:10 Legutolsó módosítás: 2010. augusztus 17., 08:14

Crema – Melyik harang szólaljon meg először: a templomé vagy a városházáé? Harangháború robbant ki az olaszországi Cremában, ahol a lakosok már azt sem tudják, hány óra van. Forrás: MTI

A Szentháromságról elnevezett templom tornyában 11 óra 58 perckor kezd el kongani a harang, hogy utána, pontban délben a székesegyház harangjai következzenek. A harmincnégyezer lakosú lombardiai városban mindenki ezekhez állította az óráját. Amíg idén nyáron meg nem szólalt egy harmadik harang is.

Miután befejeződött a dóm téren magasodó Torrazzo tornyának helyreállítása, a város vezetése úgy döntött, hogy a polgármesteri hivatal büszkeségének tartott létesítmény harangját is megszólaltatják, méghozzá tizenkét óra előtt öt perccel. Azért, nehogy a közeli székesegyház harangjaitól ne lehessen hallani a toronyét...

A lassan már egy hónapja tartó déli harangzúgásban Crema lakosai elvesztették hallásukat és türelmüket. Az egész város az egymással harcoló harangoktól zeng, teljes az akusztikus környezetszennyezés, csak épp azt nem tudni, mikor van pontosan tizenkét óra.

Az egyházmegyés pap, Franco Manenti szerint a városháza okozta a kavarodást, elvégre eddig is elég volt két harang, a déli tizenkettőt Cremában mindig is a templomé, illetve a dómé kongatta el. Az önkormányzat kulturális felelőse, Paolo Mariani úgy válaszolt, hogy nem állt szándékukban versenyezni, de a városháza szoftverrel működtetett harangja pontosabb, mint az egyházé, következésképpen inkább a Torrazzo-belinek kellene délben megszólalnia. „Kétségkívül megoldást kell találni a templomi és a laikus harangok békés együttélésére" – tette hozzá.

Crema baloldali képviselői azonban nem engednek. – Miért szólal meg a laikus harang korábban? Vagy egyszerre vagy semmi! – üzente a baloldali tanácsos Franco Bordo.

A hangulat a katolikus pap és a kommunista polgármester ádáz harcára emlékeztetett az ötvenes évek olasz filmjeiből. Megoldást a polgármester és a kúria is szeptemberre ígéri, addig a Cremában élők háromszor hallgatják végig a déli harangszót.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben