Kirill rosszul lett a temetésen

Létrehozás: 2008. december 10., 17:49 Legutolsó módosítás: 2008. december 10., 17:50

Moszkva - Kétszer is rosszul lett II. Alekszij pátriárka keddi moszkvai temetésén az orosz ortodox egyház ideiglenes vezetője. Forrás: Független Hírügynökség

Kirill rosszul lett a temetésen

Kirill metropolita

Kirill metropolita ezért mindkét alkalommal elhagyta a szertartás helyszínéül szolgáló Megváltó Krisztus katedrálist, ám végül mindkétszer visszatért a ceremóniára. Az egyház szóvivője visszautasította, hogy a 62 éves Kirill elvesztette volna az eszméletét a hatórás szertartás alatt.

A ceremónián, amelyet az állami televízió élőben közvetített, az egyházi vezető Dmitrij Medvegyev orosz elnök mellett állva lett először rosszul, ám mielőtt összeesett volna, két kísérője elkapta, és kivitték a szertartás színhelyéről. Kirill metropolita pár perccel később visszatért, ám ismét rosszul lett, így megint elhagyta a katedrálist. Ezután már csak egy órával később csatlakozott a temetési liturgiához.

"Kirill metropolita nem veszítette el az eszméletét" - mondta a szertartást követően Vszevolod Csaplin esperes, az egyház szóvivője az Interfax orosz hírügynökségnek. Az esperes ugyanakkor hozzátette: a metropolita nagyon kimerült, és mivel gyengének érezte magát, egy kis időre leült a szentélyben.

II. Alekszij pátriárka múlt pénteken, 79 éves korában hunyt el. Halála után az orosz ortodox egyház ideiglenes vezetőjévé Szolenszk és Kalinyingrád metropolitáját, Kirillt választották titkos szavazással az egyházi vezetők.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben