Kirill pátriárka számos erkölcsi kérdésben egyetért XVI. Benedekkel

Létrehozás: 2010. július 23., 08:28 Legutolsó módosítás: 2010. július 23., 08:32

Moszkva – Az orosz ortodox egyház morális kérdésekben készen áll az együttműködésre a katolikus egyházzal – hangsúlyozta a moszkvai ortodox vallási vezető. Forrás: Magyar Kurír, Interfax

A pápa jelenlegi irányvonala optimizmusra ad okot – nyilatkozta Kirill pátriárka az Interfax hírügynökségnek. A liberális teológusok és a nyugati média gyakran kritizálja a pápát. Az általa képviselt vonalvezetés számos közérdekű és erkölcsi kérdésben egybeesik az Orosz Ortodox Egyházéval; ez lehetőséget ad számunkra, hogy a Katolikus Egyházzal közösen védelmezzük a keresztény értékeket, a nemzetközi szervezetekben és világszinten egyaránt – mutatott rá a pátriárka.

Az orosz ortodox egyházi vezető nagyon veszélyes jelenségnek nevezte a protestantizmus egyes jelenlegi liberális irányzatait: olyan viselkedési formákat akarnak igazolni az egyházon belül is, amelyeket a szekularizált társadalom kínál fel, és amelyek ellentétben állnak a vallásos értékekkel. Ez azt eredményezte, hogy a laikus liberális filozófia vezérszavait megismétlik a protestáns egyházakban, és így gyökeret vernek a vallásos gondolkodásban. Erre példa a nők pappá szentelésének kérdése, mely a nyugati világban merült fel, amikor az emberi jogok évszázados koncepciója beágyazódott a teológiába és az egyházi gyakorlatba; másik példa a homoszexualitás, amely esetében Isten Igéjét eltorzítják annak érdekében, hogy a liberális gondolkodás elvárásaihoz igazítsák – nyilatkozta az Interfax hírügynökségnek Kirill pátriárka.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben