Kirill pátriárka beszéde az orosz ortodox karácsony vigíliáján

Létrehozás: 2010. január 11., 12:39 Legutolsó módosítás: 2010. január 11., 12:42

Moszkva – Négyezer hívő vett részt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban január 6-án a karácsonyi vigília szent liturgiáján, amelyet idén először Kirill orosz ortodox pátriárka vezetett. Forrás: Magyar Kurír

A szertartást megelőzően közzétett üzenetében a pátriárka a lelki újjászületést hangsúlyozva szólt a karácsony jelentőségéről. Az embereknek közeledniük kell Istenhez; Oroszország csak a hit erejében őrizheti meg spirituális egységét a mai világban, az egyes személyek származásától és a társadalomban elfoglalt helyétől függetlenül.

A székesegyházban mondott ünnepi beszédében a pátriárka kiemelte, hogy 2009 jelentős év volt a nemzeti tudat alakulása szempontjából. A szertartáson jelen volt Dimitrij Medvegyev orosz elnök feleségével együtt. Kirill pátriárka Isten áldását kérte az államfőre; és köszönetét fejezte ki, mivel az elnöknek sikerült megakadályoznia, hogy az ország mély válságba kerüljön a 90-es évek politikai zűrzavarát követően. A szertartás végén került sor a hagyományos ajándékcserére. Medvegyev elnök miniatűrökkel díszített kéziratos Evangéliumos-könyvet nyújtott át a pátriárkának; az orosz ortodox egyház feje a XIV. és a XX. század között élt orosz írók négykötetes gyűjteményét ajándékozta az államfőnek.

*

Vlagyimir Putyin miniszterelnök egy Moszkvától 300 km-re fekvő történelmi város, Kosztroma templomában vett részt a karácsonyi vigília szertartásán. Január 5-én a kormányfő a moszkvai Szent Dániel-kolostorban találkozott Kirill pátriárkával. elismerését fejezte ki az ortodox egyházfőnek az állampolgárok nevelésére irányuló tevékenységéért. A pátriárka – Putyin szavai szerint – a spirituális értékek, a történelem és a haza iránti szeretetre tanítja az orosz népet. A kormányfő mintegy 44 millió eurónak megfelelő összeget ígért a szent helyek, kolostorok, templomok újjáépítésére, amelyeket az elmúlt évszázadban az állami ateizmus évtizedei során leromboltak. Az orosz pátriárka szintén elismerő szavakkal illette a miniszterelnök munkáját, az Oroszországban különösen súlyosan érezhető gazdasági válság kezelését illetően – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben