Kirill metropolita lép II. Alekszij helyére

Létrehozás: 2008. december 06., 23:39 Legutolsó módosítás: 2008. december 06., 23:40

Moszkva - Kirill szmolenszki és kalinyingrádi metropolitát választotta ideiglenesen a pénteken elhunyt II. Alekszij pátriárka helyére az orosz ortodox egyház szent szinódusa szombati rendkívüli ülésén. Forrás: MTI

Kirill metropolita lép II. Alekszij helyére

Kirill metropolita

Ennek értelmében Kirill főpap irányítja az egyházat az új pátriárka hivatalos megválasztásáig. Ennek az előd halálát követő hat hónapon belül kell megtörténni.

Kirill metropolita - polgári nevén Vlagyimir Gundjajev - 1946-ban született egy pap családjában, az akkori Leningrádban, 1970-ben végezte a teológiát, ahol később tanított is.

Szerzetes lett, és számos tisztséget töltött be az egyházban, ezek sorában 1989 óta a moszkvai patriarkátus külkapcsolatokkal foglalkozó osztályának vezetője. 1991 óta metropolita, s a központi, állami orosz televízióban több mint tíz éve vezeti A pásztor szava című műsort.

A pénteken reggel életének 90. évében váratlanul elhunyt II. Alekszij pátriárka testét szombaton az esti órákban a Moszkva melletti Peregyelkinóban lévő rezidenciájáról átszállították a Megváltó Krisztus székesegyházba. A szent szinódus döntése értelmében kedden délben temetik el.

A szabályok értelmében a majdani pátriárkát az előd halálától számított hat hónapon belül kell megválasztani. A tisztségre az jöhet számításba, aki negyven évnél idősebb főpap, a legmagasabb teológiai végzettséggel és elegendő egyházi irányítási tapasztalattal bír, jó hírneve van, továbbá élvezi a főpapok, a klérus és a nép bizalmát.

A választásnak nincsenek szabályai: a múlt században volt példa arra, hogy három jelölt közül kockavetéssel választottak, volt, hogy egyszerűen szavaztak az egyetlen jelöltről, II. Alekszijt pedig a főpapok által kiválasztott jelöltek közül titkos szavazással választották meg.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap szombaton közölt értesülése szerint a tisztséget átmenetileg betöltő pap általában a legidősebb főpap, aki a 80 éves szentpétervári és ladogai metropolita, Vlagyimir lett volna.

A pátriárkai tisztségre esélyesek között a lap Juvenalij metropolitát, a 73 éves, tapasztalt egyházi diplomatát, Vlagyimir metropolitát, és Filaret metropolitát említette. Az orosz sajtóban komolyan felvetődött Kirill metropolita neve is, ám nevéhez diplomataként nem fűződnek jelentős sikerek, és nincs tekintélye az orosz főpapok körében - írta a Moszkovszkij Komszomolec szombati számában.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben