Kirchentag: Istentisztelettel zárult a Második Ökumenikus Egyházi Napok Münchenben

Létrehozás: 2010. május 17., 14:09 Legutolsó módosítás: 2010. május 17., 14:29

München – Kelj fel, fényes nap – énekelték az esőben a keresztények azon az ünnepi istentiszteleten, amelyet a Második Ökumenikus Egyházi Napok lezárásaként tartottak a müncheni Theresienwiesén. Forrás: evangelisch.de, evangelikus.hu

Az esőzés ellenére is mintegy 100.000 látogató ment el a záró istentiszteletre.

„Itt Münchenben változatos és izgalmas napokat élhettünk át az ökumenikus kapcsolatok és összefonódás jegyében” – mondta a Német Katolikus Püspöki Konferencia vezető püspöke, Robert Zollitsch érsek, aki mellett az EKD Tanácsának elnöke, Nikolaus Schneider, a metodista püspökasszony, Rosemarie Wenner valamint a görög-ortodox metropolita, Augoustinos is részt vettek az ünnepen, amikor a Lukács evangéliumából Mária örvendezését olvasták fel: Áldjad, lelkem az Urat! – amelyet zenei és patomim elemek is aláfestettek.

„Ökumenikus alkalom ér ma véget” – mondta a Kirchentag katolikus elnöke, Alois Glück.

Szerda óta mintegy 130 ezer ember gyűlt össze Münchenben, hogy az aktuális politikai, társadalmi és egyházi kérdésekről diskuráljon. Ebben végső soron az egymással folytatott felekezetek közötti problémák is beletartoztak. A gazdasági válság kérdései mellett előjöttek a katolikus egyházban történt zaklatási ügyek is.

A szövetségi elnök, Horst Köhler és a kancellárasszony, Angela Merkel (CDU) is eljöttek Münchenben és a nagy sztárok között ott volt a lemondott püspökasszony, Margot Käßmann is.

Az EKD-vezető, Nikolaus Schneider a záró alkalmon a híveket arra szólította fel, hogy hallassák szavukat és a világban lévő igazságtalanság ellen maguk is tegyenek. A polgári társadalom langyosságát kritizálta, akik a békés változásokról álmodoznak, de nem teszik meg azt, hogy a viszonyokon változtassanak.

Az evangélikus Kirchentag-elnök, Eckhard Nagel is arra szólított fel, hogy az emberek több figyelmet fordítsanak egymásra, emberibben legyenek másokkal.

„A Kirchentag megmutatja, hogy az egyházaknak oda kell fordulniuk az emberekhez” – mondta. Nagel örvendezve és lelkesen beszélt az artokláziáról, amelyet az ortodox egyház rendezett pénteken a müncheni Odeonsplatzon.

„A közös kenyértöréssel a németországi ökumené új arcot kapott. A felekezetközi házaspárok különösen is szenvednek attól, hogy nem járulhatnak együtt az úrvacsorához. Ebben sürgősen valamilyen megoldásra kell jutnunk!” – mondta katolikus kollégája, Glück, akit a látogatók meg is tapsoltak ezért a kijelentéséért.

„Hogy reménységetek legyen...” – „Damit ihr Hoffnung habt” – ez volt a Kirchentag mottója és a rendezők, valamit résztvevők együtt mondhatták el a végén, hogy az ökumené Németországban vízálló, hiszen rossz idő ide vagy oda, 130 ezren eljöttek a rendezvényekre.

Remélhetőleg a reformáció 500. évfordulójának 2017-es megünneplésekor megtartják majd a Harmadik Ökumenikus Egyházi Napokat is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben